Kış düşleri Sofya ve Bansko

Şehri ziyaret eden Dimana Trankova, Skylife Dergisi'ne bir gezi yazısı hazırlayarak Sofya'da yaşadığı tecrübeleri anlattı: Bir Parislinin “Şehrimi asla turistlerin gördüğü gibi göremem.” sözünü düşündüm: Sofyalı biri olarak, şehrimi ne ölçüde onun gibi tecrübe edebiliyordum? Öğrenmenin tek yolu vardı: Turist gibi davranmak.

Kış düşleri Sofya ve Bansko

YOLCULUK MECLİS BİNASI'NDAN BAŞLIYOR

Yolculuğuma Meclis Binası ve Kurtarıcı Kral Heykeli’nden başlıyorum. Yakınlarda bulunan ve yaldızlı kubbeleri güneş altında parlayan St. Alexander Nevsky Katedrali dikkatimi çekiyor.

Kış düşleri Sofya ve Bansko

KOMUNİST DÖNEME AİT EŞYALAR VAR

Katedral mistik bir karanlıkla örtülü; dışarı çıktığımda gün ışığı daha parlak geliyor gözüme. Yakınlarda kurulan açık hava pazarındaki tablolar, hediyelik eşyalar ve komünist döneme ait eşyaları görmenin iyi bir değişiklik olacağını düşünerek o tarafa yöneliyorum.

Kış düşlerinin en güzel kenti: Sofya

St. Sofia Kilisesi’nin altındaki kadim kabristanı ziyaret edip Eski Kraliyet Sarayı olan zarif Rus Kilisesi’ne yöneliyorum.

Kış düşleri Sofya ve Bansko

ETRAFA YAYILAN HAYAT DOLU SESLER

İlgi çekici eski üniformaların sergilendiği Ulusal Etnografya Müzesi de burada yer alıyor. Geçmişten uzaklaşıp bugüne dönüyorum; Şehir Bahçesi’nde arkadaşlarıyla buluşan gençler ve satranç oynayan yaşlılardan etrafa yayılan hayat dolu sesler beni o yöne çekiyor.

Kış düşleri Sofya ve Bansko

Ulusal Tiyatro Binası’nın önündeki kafenin atmosferi çok etkileyici. Başkanlık Makamı Binası’nı görmeye gittiğimde nöbetçilerin vardiya değişim saatiydi; kırmızı üniformalarının içinde yakışıklı görünüyorlar.

Kış düşleri Sofya ve Bansko