Kışın ortasında Maldivler tatili
ensonhaber.com

Masmavi deniz ve bembeyaz kum… Evet evet, Maldivler’den bahsediyorum. Burası ‘yeryüzündeki cennet’ olarak adlandırılıyor. Ben de bu adlandırılmayı sonuna kadar hak ettiğini düşünüyorum. Şimdi de ‘cennet’ olarak tanımladığımız Maldivler hakkındaki deneyimlerimi aktaracağım.

MASMAVİ DENİZ VE BEMBEYAZ KUM: MALDİVLER

BENİM İÇİN BİR HAYALDİ

Maldivler, hemen hemen herkes için olduğu gibi benim için de bir hayaldi. Sonuçta hepsi birbirinden güzel olan bu muazzam adaları kim görmek istemez ki.

Ben de masabaşında işimden kalkıp bu hayalimin peşinden koşarak Maldivler’e gitmeye karar verdim. Bu aylarda Türkiye kışı yaşarken, Maldivler yazı yaşıyor. Bundan hareketle İstanbul’da termometreler 7 dereceyi gösterirken montumu askıda bıraktım, valizime şort ve tişörtlerimi koydum, havalimanının yolunu tuttum.

9 SAAT SÜREN YOLCULUK

Bu keyifli tatilin en sıkıcı kısmı, 9 saat süren uçak yolculuğuydu ki Qatar Airways’in üstün hizmet ve kalite anlayışıyla yapılan yolculuk ayrı bir seyahat konusu haline geldi benim için.

Her ne kadar gideceğin ülkenin heyecanı olsa da içinde, yine de sıkılıyorsun. Benim önerim, yanına muhakkak ilgini çeken bir kitap al ve kendine çok iyi bir müzik listesi oluştur.

uuuu

BU BİR KÜLTÜR GEZİSİ DEĞİL; DENİZ, KUM, GÜNEŞ HER ŞEY VAR

Maldivler’de turizme açık bir adada kaldığından ve yerel halkla karşılaşmadığından dolayı, ülkenin kültürüne dair herhangi bir şeyi öğrenmen mümkün değil. Ne yer ne içerler, dilleri nasıl, halk fakir mi zengin mi, nasıl yaşıyorlar, bu tarz soruların varsa aklından çıkar çünkü tam olarak hiçbirini öğrenemeyeceksin. Sosyal ve toplumsal konularda Maldivler’i tanıman için, başkent Male’de zaman geçirmen gerekiyor. Ben sana Maldivler’i Maldivler yapan adaları anlatacağım.

HEYECAN YENİ BAŞLIYOR

9 saat uçuşun ardından Male’ye vardım. Yolculuk kısmı hala bitmedi çünkü önümde iki aktarma noktası daha var.

Hatırlatma: Eğer Türkiye’de bir yurt dışı paketi satın almadıysan ve bir fatura sürpriziyle karşılaşmak istemiyorsan, Velana Havalimanı’ndan çıkış yaptığında hemen sağ tarafında hat alabileceğin Dhiraagu adlı bir operatör şirketi göreceksin. 1 hafta boyunca kullanabileceğin 17 GB internet paketi 20 dolar. Ve Maldivler’de internet inanılmaz hızlı; okyanusun ortasında ya da herhangi bir adada internetin çekmemesi gibi bir problemle karşılaşmadım.

KENDİN BİLET ALAMIYORSUN

Male'ye indikten sonra iç uçuş yapmak zorundasın, hatta gideceğin adaya göre hız teknesi de kullanman gerekebilir ama bu uçuşu bireysel olarak yapamıyorsun. Yani kendim gidip bilet alayım deme şansın yok.

Peki ne yapman gerekiyor? Maldivler'e gitmeden önce bir tur şirketiyle anlaşman lazım. Çünkü Maldivler'de, haksız rekabeti önlemek adına iç uçuş hatları ve hız teknesi yolculukları tur şirketleri vasıtasıyla sağlanıyor. Ben de tur konusunda oldukça tecrübeli olan Haydi Maldivlere adlı şirketi seçtim. Bu şirketi Türkiye’deki diğer firmalardan ayıran en belirgin özelliği Maldivler’de de temsilcilikleri bulunması. Organizatörlüğünü Resul Uysal’ın yaptığı Haydi Maldivlere 5 yıldır balayı ya da ikinci balayı yaşamak isteyen çiftleri ülkenin eşsiz adalarıyla buluşturuyor. Burada turizme açık 400 adada en güzel ve en kaliteli hizmet veren otelleri senin için araştırıyorlar.

Firmanın tepe ismi Uysal’ın yıllar süren Maldivler’de yaşam tecrübesiyle hayat bulmuş bu tur şirketi Maldivler’e adım attığın andan itibaren istisnasız her önceliğinle birebir ilgileniyor, senin ekstradan bir şey düşünmene gerek kalmıyor. Ben de bu sebeple Haydi Maldivlere’yi seçtim, deyim yerindeyse ‘kafam rahat’ tatilimi yaptım ve eve döndüm.

HIZ TEKNESİYLE KANDİMA'YA

Yaklaşık 25 dakika süren iç uçuşun ardından Kudahuvadhoo Adası'na vardım. Bu adayı yerel halkın yaşadığı bir aktarma noktası gibi düşünebiliriz çünkü turizme dair bir yatırım yapılmamış durumda.

Kısa bir bekleme süresinin ardından teknemiz geldi ve Kandima Adası'na gitmek üzere yola çıktım. Okyanusun ortasındaki bu keyifli yolculukta çok güzel manzaralarla karşılaşıyorsun.

ODANIN MANZARASI HİNT OKYANUSU’NA AÇILIYOR

20 dakika süren hız teknesi yolcuğumun ardından Kandima Adası’na vardım. Adaya ayak basar basmaz seni otelin güler yüzlü personeli karşılıyor. Bu arada küçük bir not; Maldivler’deki adalar, isimlerini adada hizmet veren tesislerden alıyor.

Odana vardığında aslında tam olarak “Maldivler’e geldim” moduna girmeye başlıyorsun. Tesisin odaları, İstanbul’dan ya da dünyanın herhangi bir yerinden ‘5 yıldızlı konfor’ diye bildiğin hiçbir tesisten aşağı değil. Temizliği ve odaların genişliğiyle tercihe göre havuzu ya da jakuzisi bulunan odalarda kalabiliyorsun. Kimi odalar, su üstünde yer alan aqua villa şeklinde misafirlere sunuluyor, kimi ise hani o TV’lerde gördüğümüz muhteşem beyaz kum ve yemyeşil gözüken deniz suyunun sadece birkaç metre ilerisinde yer alan villa tipi evlerden oluşuyor.

Eğer çocuklu bir aile isen, çocuklar için oyun parkıyla birlikte eğitmenin de bulunduğu bir merkeze gönül rahatlılığıyla çocuğunu teslim edebiliyorsun.

Tesiste, dilersen okyanusa karşı muhteşem bir sağlık merkezinde masaj yaptırabiliyor, Asya’nın doğal ormanlarından toplanan bitkilerle oluşturulmuş bileşimleri kullanabiliyorsun. Daha çok balayı çiftleri adaları tercih ettiği için, bulunduğunuz adada bir de fotoğraf merkezi bulunuyor.

Adını, bulunduğu adaya da veren Kandima aradığın tüm bu etkinlikleri içinde barındırıyor.

HUZUR ARIYORSAN DOĞRU YERDESİN

Bence Maldivler’in en güzel özelliği, huzur dolu olması. O meşhur beyaz kumlu plajları, masmavi denizi içeren bir manzarayla karşılaşıyorsun, kulağına insana huzur veren dalga sesleri geliyor ve en önemlisi, şehrin kalabalığından, gürültüsünden uzaktasın. İşte o dakikalar, seni dünyanın en huzurlu insanı yapıyor.

AÇ KALMA DERDİN YOK

Diğer Asya ülkelerine gittiğimde en çok dert yandığım konu tabii ki yemekti. Çünkü Asya mutfağı, bizim mutfağımıza oldukça uzak. Yemekler, aşırı derecede baharatlı olmalarından dolayı damak tadımıza hitap etmiyor. Mesela Tayland gibi ülkelerde halk, akrepten tavuk ayağına kadar birçok farklı ‘lezzeti’ tüketebiliyor. Maldivler’e gitmeden önce de, yemek konusunda ister istemez bir tedirginliğim vardı.

Ama Kandima Maldives’in restoranı, yalan yok beni şaşırttı. Çünkü burada çeşitli dünya mutfaklarına dair hemen hemen her lezzeti bulabilirsin. İlk defa bir Asya ülkesinde yemeklerden memnun kaldım diyebilirim.

BALAYI TURLARI ZANNEDİLDİĞİ GİBİ PAHALI DEĞİL

Ülkemizde Maldivler’e gitmak pahalı ve meşakkatli bir iş olarak görülüyor ama zannedildiği kadar da pahalı değil. Haydi Maldivlere’nin fiyatlarına baktığımızda, minimum bir balayı paketi 15 bin TL’den başlıyor. Tabii bu paketler, istediğin ada otellerine ve bu otellerde seçtiğin odalara göre değişiklik gösteriyor.

Zaten Türkiye’de de bir çift, balayı için lüks bir otele gitmeye kalksa, 10-15 bin TL arası fiyatlarla karşılaşacak. Benim sana tavsiyem, bu hakkını Maldivler’den yana kullan.

TATİLİN İKİNCİ KISMINA GEÇELİM

Tatilin ikinci ve biraz daha heyecanlı kısmına gelelim. Kandima Maldives’ten yine hız teknesiyle Kudahuvadhoo’ya, Kudahuvadhoo’dan da bir iç uçuş yapıp başkent Male’ye geçtim.

Bitmedi bitmedi, bir aktarma daha var, ama bu kez farklı bir deneyim yaşamak için deniz uçağına binerek ikinci rotam olan Angaga Adası’na geçiyorum.

Gençler bilmez ama Angaga’yı aslında bir yerlerden tanıyoruz. Bundan 15 yıl önce, Mahsun Kırmızıgül bu adada Sarı Sarı adlı şarkısının klibini çekmişti.

Burada bulunduğumuz Angaga Adası’na bir parantez açalım. Burası tam olarak Maldivler denince akla ilk gelen konsept. Şöyle ki küçük bir ada ve sınırlı sayıda tesis çalışanlarıyla birlikte misafirlerin haricinde kimse yok.

Bu şu demek oluyor; Huzur ve mahremiyeti Maldivler tatilinin başlıca öznesi haline getirenler için en uygun adalardan biri tartışmasız Angaga Adası… Siz denizde de girseniz, kumsalda ya da su üstü villanızın balkonunda güneşlenseniz de, ya da adanın herhangi bir yerinde bulunsanız da gördüğünüz insan sayısı 5’i geçmiyor. Adanın bu özelliği de sizde keyifli bir tatilin verdiği huzur kadar meditasyon etkisi de yaratıyor.

KÖPEK BALIKLARIYLA YÜZMEK

Angaga’nın en belirgin özelliği deniz-kum- güneş, fakat bu ada, nefes kesen mercan resifleri konusunda da oldukça ünlü. Mercan resiflerinin arasında yüzmek ve bu muhteşem doğal güzelliği keşfetmekse hayli cezbedici. Resiflerin arasında gezinen onlarca farklı canlı var ve –sıkı durun- köpek balıkları da bunlardan biri. Tabii ki devasa köpek balıklarıyla yüzmüyorsun, bu imkânsız gibi bir şey zaten. Buradaki kastım, kıyıya yaklaşan köpek balığı yavruları. Ayrıca kaplumbağalar, rengarenk balıklar ve kalamarlarla yüzme şansın da var. Eğer dalışa merakın varsa, Angaga tam sana göre.

Kandima ve Angaga… Bir haftada 2 farklı adada Haydi Maldivlere ekibinin bizlere sunduğu birbirinden farklı deneyimleri bir arada yaşadım. Bu güne kadar, fiyatını duyduğumda ‘bir tatil için değer mi’ diye sorguladığım Maldivler artık beni için yalnızca bir tatil değil, daha da ötesi.

İlk duyduğunda ücreti sana pahalı gelen bu tatil, aldığın hizmetle birlikte geçirdiğin günleri düşündükçe, bir haftada kendini yenileyerek iç huzura kavuştuğunu hissettikçe o kadar da pahalı gelmiyor…