Kızılırmak’ta yakalanan pirana 'testis yiyen' çıktı
DHA

Sivas'ta Kızılırmak nehrinde son 1 ayda amatör balıkçıların yakaladığı pirana olduğu değerlendirilen balıklardan elde kalan ve incelemeye alınan bir örneğinin pirananın otçulu olarak bilinen 'Pacu' çeşidi olduğu öğrenildi.

Doç.Dr. Bülent Ünver bu balıkların literatürde 'Testis yiyen balık' olarak da yer aldığını belirterek, nehre çıplak girilmemesi uyarısı yaptı.

Kızılırmak’ta yakalanan pirana 'testis yiyen' çıktı

PİRANANIN AKRABASI ÇIKTI

Doç. Dr. Bülent Ünver detaylı incelemelerin ardından balığın tür tayininin yaptıklarını ve yakalanan balıkların piranaların bir türü olan 'Pacu' cinsi balık olduğunu tespit ettiklerini söyledi. Ünver, "Bulduğumuz sonuç o balıkların piranaların akrabası olduğunu gösteriyor. Pacu diye adlandırılıyor. Piranalarla yakın akrabalar. Bunlar da yine Güney Amerika kökenli bir balık grubu. Genel anlamda değerlendirdiğimizde bunlar çoğunlukla bitkilerle besleniyorlar ama kısmen hayvanları da besin olarak tercih ediyorlar. Böcekleri, kurtları, çeşitli omurgasızları yiyorlar" diye konuştu.

Kızılırmak’ta yakalanan pirana 'testis yiyen' çıktı VİDEO

Kızılırmak’ta yakalanan pirana 'testis yiyen' çıktı

LİTERATÜRE TESTİS YİYEN BALIK DİYE GEÇTİ

Dünyada birçok ülkede çıkan kayıtlara göre Pacu cinsi balıkların literatüre 'testis yiyen balık' diye geçtiğini ifade eden Ünver, "Literatürde şöyle bir bilgi var, uluslararası basında Paris'te, Danimarka'da, Güney Amerika'nın bazı ülkelerinde, Papua Yeni Gine'den kayıtlar var. Suda yüzmek amaçlı bulunan kişilerin ya da olta balıkçılığı yapan kişilerin, erkeklerin özellikle testislerini ısırdıkları belirlenmiş. Çünkü bu balıkların ağız, diş yapısı kesici dişlere benziyor. İki sıralı dişleri var bunların. Meyveleri özellikle parçalamak için kullanıyorlar bunları. Literatür bilgisine göre insanların testislerini bu meyve tohumlarına benzettikleri veya özellikle fındıklara benzettikleri belirlenmiş. İngilizce ismi 'nutcracker' yani fındıkkıran. Yine literatürde 'testis yiyen balık' diye tanımlanıyor" ifadelerini kullandı.

Kızılırmak’ta yakalanan pirana 'testis yiyen' çıktı

"SUYA ÇIPLAK GİRMEYİN"

Kızılırmak'ta kaç tane Pacu cinsi balık olduğunun tespit edilemediğini söyleyen Ünver suya çıplak girilmemesi gerektiğini ifade ederek "Kaç tane bırakılmış bilmiyoruz. Yoğunluğunu tespit için çalışma yapmıştık, tekrar yapacağız ama yine de bu aşamada suda yüzmek için bulunan bir kişinin veya balık avlamak için bulunan bir kişi için böyle bir risk olabilir. Dikkatli olmak gerekir. Çıplak suya girmemelerini önerebilirim" dedi.

Kızılırmak’ta yakalanan pirana 'testis yiyen' çıktı

"DOĞAL ORTAMA BIRAKMAYIN"

Pet shoplardan alınan bu tür hayvanların doğal ortamlara bırakılmaması gerektiğine vurgu yapan Doç.Dr. Ünver, "Pet shoplardan bu tarz hayvanlar alındığında balık olabilir, kaplumbağa olabilir eğer evde bakmak sorunlu hale geldiyse, bakılamıyorsa bunu tekrar pet shopa iade edilmesi gerekir. Asla ve asla bu tür canlıları doğal yaşam alanlarına bırakmamak gerekir. Bunlar istilacı tür olarak tanımlanıyor. Bu balıklar doğal yaşamın türleri olmadığı için ekosistemi bozacaktır" ifadelerini kullandı.

Haber Kaynağı: Demirören Haber Ajansı (DHA)