KKTC açıklarında mülteci kurtarma operasyonu

mülteci gemisi

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, Tanzanya bayraklı 50 metre boyundaki "Haj Zaher" isimli ticari gemi Girne'nin 4,5 mil kuzeyinde makine arızası yaptı.

Geminin olumsuz hava şartlarından dolayı sürüklenmesi nedeniyle KKTC Sahil Güvenlik Komutanlığı ekipleri gemiyi kurtarmak için operasyon başlattı. Operasyon sırasında gemide içinde 1’i hamile 40 kadın, 30-35’i çocuk olmak üzere 300’e yakın mültecinin bulunduğu tespit edildi

KKTC açıklarında mülteci kurtarma operasyonu

Bu arada, KKTC'den gelen talep doğrultusunda da Sahil Güvenlik Akdeniz Bölge Komutanlığı'na bağlı ekipler de harekete geçti. Mersin'de konuşlu 1 sahil güvenlik arama kurtarma gemisi ile 1 ani müdahale botu olay yerine sevk edildi.

Operasyona KKTC Sahil Güvenlik Komutanlığı'na bağlı Girne ve Gazimağusa’da görevlendirilen 3 sahil güvenlik botu da destek verdi.  Demir atması sağlanan gemi KKTC sahilinin 500 metre kuzeyinde kayalıklara çarpmadan durduruldu

Gemide bulunan mültecilerin Girne Limanı'na tahliyesi için çalışmalar devam ediyor.

KKTC açıklarında mülteci kurtarma operasyonu

KKTC BAŞBAKANI: GEMİNİN BATMA TEHLİKESİ YOK

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Başbakanı Özkan Yorgancıoğlu, içinde 300'e yakın mültecinin bulunduğu bir geminin KKTC açıklarında arıza yapması üzerine Türkiye ve KKTC'den çıkan Sahil Güvenlik'e bağlı gemilerin bölgeye ulaşmasının beklendiğini bildirdi.

Geminin kurtarılması için yapılan çalışmalar çerçevesinde bir kuru yük gemisinin dalgaları önlemek ve yardımcı olmak için yanaştığını ancak yararlı olmadığını, bunun üzerine Gazimağusa ve Türkiye’den gemilerin yola çıktığını kaydeden Başbakan Yorgancıoğlu, “Türkiye’den büyük gemi gelince kurtarma çalışmaları daha rahat yapılabilecek” diye konuştu.

KKTC açıklarında mülteci kurtarma operasyonu

Başbakan Yorgancıoğlu, denizin çok dalgalı olması nedeniyle sıkıntılar yaşandığını ancak ilerleyen saatlerde havanın sakinleşmesinin ve dalgaların durulmasının beklendiğini ifade etti.

Yorgancıoğlu, mülteci gemisinin batma tehlikesi bulunmadığını, çapası bir kayaya takıldığı için şu anda hareketsiz durduğunu da açıkladı.

Gemideki mültecilerin kurtarılmasının ardından barınma ve beslenme sorunlarına yönelik hazırlıkların da tamamlandığını, hastanelerin tam alarm durumuna getirildiğini ifade eden Başbakan Yorgancıoğlu, Girne Ertuğrul Apakan Spor Salonu’nun yemek ve yatak ihtiyaçları için gerekli donanıma kavuşturulduğunu bildirdi.