Koca: Sağlıkta şiddete yönelik kanun düzenlemesi geliyor
ensonhaber.com

3

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, sağlıkta şiddetin önlenmesine yönelik çalışmalara ilişkin Türk Ceza Kanunu'nda, Adalet Bakanlığı tarafından yeni bir düzenleme hazırlığı olduğunu söyledi.

Bir gazetecinin, "Sağlıkta şiddet konusunda bir düzenleme yapılacaktı, bu konuda bir ilerleme var mı?" sorusu üzerine Koca, sağlıkta şiddeti kesinlikle tasvip etmediklerini söyledi.

Bu konuyla ilgili bir düzenleme yapıldığını dile getiren Koca, şunları kaydetti:

"GENEL BİR KANUNİ DÜZENLEME SÖZ KONUSUYDU"

"Bu düzenleme, kanunla olan bir düzenlemeydi. Bu düzenleme çerçevesinde de uygulamanın farklılaşmasının önü açıldı. İçişleri Bakanlığı ve Adalet Bakanlığı, önümüzdeki günlerde uygulamada birtakım olabilecek yaklaşımları daha netleştirmek üzere nasıl davranılması gerektiği, biliyorsunuz şikayete konu olmadan, mutlak tutuklanabilir olması kolluk kuvvetlerince, savcılık ve başsavcılık tarafından dosya tekemmül etmeden serbest bırakılmama gibi genel bir kanuni düzenleme söz konusuydu. Bununla ilgili yer yer uygulamada birtakım sorunların olduğunu gördük."

"ÖNÜMÜZDEKİ AYLARDA GÜNDEME GELECEK"

Bu çerçevede ilerleyen dönemde genelge hazırlığı içinde olunduğunu anlatan Koca, şöyle devam etti:

"Bunun dışında esas yine ceza kanununu ilgilendiren bir konu olduğu için devamıyla ilgili özellikle cezaların ötelendiğine dair paraya çevrildiğine dair genelde bir uygulama yaklaşımlarını biliyoruz. Bu çerçevede, Türk Ceza Kanunu'nda yeni bir düzenleme hazırlığı var Adalet Bakanlığı tarafından. Sadece sağlıkta şiddet değil, genel şiddet, hırsızlık ve gasp gibi benzeri suçlarda 2 yıldan daha az ceza alındığında mahkumiyetin olabilirliğiyle ilgili bir çalışma yapılıyor. O çalışma da önümüzdeki aylarda zannediyorum gündeme gelmiş olur. Bakanlar Kurulu'nda, bununla ilgili bir sunum yapıldı. Hekim ve hastanın birbirine güven duyduğu bir ortamın oluşturulmasının bizim için daha anlamlı. Karşılıklı güven içinde sağlık hizmetini sunabilir olduğumuz bir ortam arzusu bizim için daha önemli."