Kocaeli'de 4 ilçe karantina altına alındı

koyun

Kocaeli'nin Gebze, Kandıra, Kartepe, Derince ve İzmit ilçelerinde görülen mavi dil hastalığı nedeniyle karantina başlatıldı. Hastalığın görüldüğü mahallelerde giriş çıkışlar yasaklanırken, hayvan satışları ise durduruldu.

HAYVANLARDA HASTALIK ŞÜPHESİ

Kocaeli Valiliği'nden yapılan yazılı açıklamada, Gebze Tepemanayır, Ahatlı, Yağcılar, Kandıra Pirceler, Kurtyeri, Derince Karagöllü/Bıçakçılar, Çavuşlu/Çal, Kartepe Ketenciler, İzmit Akmeşe/Sultaniye ve Zeytinburnu mahallelerindeki hayvanlarda hastalık şüphesine rastlandığı belirtildi.

GİRİŞ ÇIKIŞLAR YASAKLANDI

Pendik Hayvancılık Araştırma Enstitüsünden gelen uzmanların bazı numuneler aldığı ifade edilen açıklamada, hayvanlara mavi dil hastalığı teşhisi konulduğu bildirildi. Bunun üzerine çeşitli önlemler alındığını aktarılan açıklamada, şunlar kaydedildi: "Öncelikle hastalık görülen mahallere giriş çıkışlar yasaklanmıştır, ikinci emre kadar karantina uygulanmaktadır. Köylerde mavi dil hastalığı hakkında bilgilendirme çalışmaları devam etmektedir. Mavi dil hastalığına karşı aşılama faaliyetlerine devam edilmekte, gebe ve hastalık bulaşmış hayvanlara aşılama yapılmamaktadır."

MAVİ DİL HASTALIĞI

Böceklerden bulaşan -özellikle sivrisinek ve tatarcık- mavi dil hastalığı bulaşıcı bir enfeksiyon hastalığıdır. Genellikle koyun keçi sığır, manda, geyik gibi hayvanları etkiler. Bluetongue virüsü (BTV) adlı virüsün hayvanın vücuduna girmesi ile hastalık gelişir.

Belirtileri
Hayvanda yüksek ateş, yüzde ve dilde şişme, dilin mavi bir görünüm alması, hırıltı ve burun akıntısı olarak sayılabilir hastalığın kuluçka süresi 5 ila 20 gün arasındadır. hastalık ölümle sonuçlanabilir.
Bir RNA virüsü olan Bluetongue virüsü (BTV) bu hastalığa neden olur. BTV virüsünün farklı türleri bulunmaktadır. bu virüslerden BTV1, BTV4, BTV6 Türkiye'de görülen virüs tipleridir. Sıcak bölgelerde özellikle akdeniz iklimiminin görüldüğü yerlerde bu virüse sık rastlanır.