Konut için 3 ayda 5,7 milyar lira kredi alındı

kredi

Türkiye'de bu yılın ilk 3 ayında ev almak isteyen tüketiciler bankalardan 5 milyar 787 milyon lira daha Konut kredisi çekti. Böylece ev sahibi olmak isteyenlerin bankalara olan toplam borcu Mart 2015 itibarıyla 131 milyar 547 milyon liraya ulaştı.

'GELECEKTE FAİZLER ARTACAK'

Rakamın büyüklüğü dikkat çekerken, uzmanlar konut satışındaki artışın daha çok ‘ipotekli' olmasını ‘gelecekte faizler artacak beklentisi hakim' şeklinde yorumluyor. Nitekim Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) önceki gün yayımladığı konut satış rakamlarına göre, Türkiye genelinde konut satışı mayısta bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 19,4 artarak 107 bin 888 oldu. Türkiye genelinde ipotekli konut satışları ise bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 34,7 artış göstererek 40 bin 86 oldu. Toplam konut satışları içinde ipotekli satışların payı yüzde 37,2 oldu. İpotekli satışlarda İstanbul 8 bin 955 konut satışı ve yüzde 22,3 pay ile ilk sırayı aldı. Toplam konut satışları içerisinde ipotekli satış payının en yüksek olduğu il ise yüzde 52,9 ile Kars oldu. Uzmanlar, Kars'taki her 2 konuttan birinin kredi ile satılmasına dikkat çekti. Verilere göre mayısta 58 bin 887 konut el değiştirdi. Yabancılara bu ayda bin 982 konut satışı gerçekleşti. Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (Konutder) Başkanı Ömer Faruk Çelik, yabancıların önemli kısmının konut alımlarını yatırım amaçlı yaptıklarını, yakın dönemde satmaya başlayacaklarını açıklamıştı.

İNŞAAT ŞİRKETLERİ DE 7 MİLYAR LİRA BORÇLANDI

İnşaat şirketlerinin de bankalara olan borcu yılın ilk 3 ayında yaklaşık 7 milyar lira arttı. Önceki yıl sonunda bankalara 85 milyar 411 milyon lira borcu bulunan inşaat sektöründeki şirketlerin Mart 2015 itibarıyla bankalara olan borcu 92 milyar 196 milyon liraya ulaştı. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu 'nun (BDDK) verilerinde ortaya çıkan bu fark, uzmanlara göre ekonomi adına da büyük bir risk taşıyor. Alan Menkul Değerler Genel Müdür Yardımcısı Yeliz Karabulut, bu duruma 2013 yılında dikkat çekmişti. 200'den fazla sektörü etkileyen inşaat sektöründe yaşanabilecek olası bir sıkıntının, Türkiye'de bankacılık ve reel sektörde ciddi problemlere yol açabileceğine vurgu yapmıştı.