Konut kredisi alırken sormanız gereken 5 soru

ev

Konut kredileri özellikle orta gelirli insanlar için hayatlarının en önemli ekonomik kararı, en önemli yatırımları. Bu yüzden kredi başvurusu yaparken, sözleşmeye imza atarken aynı oranda titiz ve dikkatli davranmak, hakları ve sorumlulukları bilmek gerekir.

Her bankanın tahsis sistemi ve kredi işlemlerine bakış açısı farklılık gösterir. Farklı bankaların şartlarını kıyaslamadan kredi işlemlerine başlamak en doğru seçim olmayabilir.

FAİZ VE MALİYET ORANI

Kredi kullanım kararı verirken sadece faiz oranını sormanız sizler için yanıltıcı olabilir. Bunun nedeni, faiz dışı alınan ücretlerin ne kadar olduğunun hesaba katılmamasıdır. Bu ücretleri ve masrafları hesaba katan nihai oran, maliyet oranıdır. Bu yüzden, bankaları kıyaslarken maliyet oranına göre karar vermeniz daha doğru olur.

DOSYA MASRAFLARININ NE KADAR OLDUĞU

Değişen yasalar ile birlikte dosya masraflarında çeşitli düzenlemeler yapılsa dahi bankalar hala masraf almaktadır. Ve dosya masrafı içerisinde hangi kalemlerin yer aldığını öğrenmeniz faydalı olacaktır.

HANGİ SİGORTALARIN ZORUNLU OLDUĞU VE KAPSAMLARI

Kredi türüne göre bankalar çeşitli sigortaları zorunlu tutabiliyorlar. Örneğin DASK ve konut sigortası bütün bankalarda zorunlu sigortalardır. Fakat bankalar hayat sigortası, BES, ferdi kaza gibi sigortaları da zorunlu tutabiliyorlar. Bu durumda hangi sigortaları yaptıklarını ve yapılan sigortaların kapsamlarını, hatta size olan faydalarını sorabilirsiniz.

VADE SEÇENEKLERİ VE ÖDEME PLANI

Bankalar, kredi türüne göre vade seçeneklerinde farklılık göstermektedir. Bundan dolayı en baştan bankaya istediğiniz vadeyi net olarak söylemeli, vade seçenekleri uymuyorsa alternatif bankalara bakmalısınız. Bankadan örnek ödeme planı almanız bankaları kıyaslarken sizlere fayda sağlayacaktır.

YAPILANDIRMA VE ERKEN KAPAMA DURUMLARINDA ALINACAK MASRAFLAR

Bankalar bu durumlarda çeşitli masraflar talep edebilmektedir. Çoğu banka bu masrafları talep etse de ne kadar talep ettiğini baştan tespit etmeniz sizi sonradan çıkacak sürprizlere hazırlar. Ücret almıyor veya çok az bir ücret talep ediyorlarsa bu ücretlerin ne kadar süreyle geçerli olduğunu sorabilirsiniz.