Konut kredisi faizleri düşecek

w

Merkez Bankası’nın yarın yapacağı toplantıda faiz indirme olasılığı güçlenirken, bankacılar 2-3 ay içerisinde konut kredisi faizlerinin yüzde 1’in altına ineceğini düşünülüyor.

"ÜST BANTTA 1 PUANLIK İNDİRİM OLMALI"

Hatta “Üst bantta 1 puanlık indirim olmalı” diyenler bile bulunuyor. Öte yandan başta inşaat olmak üzere reel sektör temsilcileri Merkez Bankası’nın olası faiz indiriminin ticari kredilere nasıl yansıyacağını merakla beklerken, tüketiciler de indirimin özellikle konut kredilerinde ne kadarlık bir düşüş sağlayacağını merakla bekliyor. Çünkü konut kredisi faizleri bir süredir ortalama yüzde 1.20-1.25 gibi son yıllara göre yüksek bir oranda seyrine devam ediyor.

Hal böyle olunca, vatandaş konut alımını ötelerken inşaat sektörü temsilcileri de satışların düşmesinden şikâyetçi olduklarını belirtiyor. Gayrimenkul sektörü temsilcileri, konut kredilerinde yüzde 1 faizin psikolojik sınır olduğunu ve faizlerin bu oranın altına düştüğü dönemlerde konut satışlarının arttığını ifade ediyor.

Konut kredisi faizleri düşecek

BASEL III KRİTERLERİ KONUT KREDİSİNİ TEŞVİK EDİYOR

Mart ayı sonunda devreye giren Basel III kriterlerinin bankaları kefaletle kredi vermek yerine ipotekli kredi vermeye özendirdiğini belirten bankacılar, konut kredilerinin ipoteğe dayalı ve sorunsuz krediler olduğunu belirtiyor. İpotekli kredilerin içinde konut kredilerinin çok yer tuttuğunu söyleyen bankacılar, bu nedenle önümüzdeki dönemde bankaların konut kredilerinde daha iştahlı davranabileceklerini ifade ediyor.

Bu yüzden konut kredilerinin yüzde 1’in altını görme ya da yüzde 1’e çok yakınlaşma olasılığının yüksek olduğunu belirten bankacılar, önemli olanın bu seviyelerde ne kadar kalacağı olduğunu belirtiyor. Şu anda yüzde 15-16’larda olan ticari kredi faizlerinin yüzde 13’lere mevduatın da yüzde 11’e inmesinin konut kredilerini de rahatlatacağını belirten bankacılar, yabancı sermaye girişinin tam gaz sürmesinin önemini de vurguluyor.

Konut kredisi faizleri düşecek

'KREDİ FAİZLERİ 0.5-1.0 PUAN DÜŞECEK'

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Yiğit Bulut, tüketici kredi faizlerinin önümüzdeki hafta düşeceğini ve kamu bankalarının indirimde daha hızlı olması gerektiğini söyledi. Bulut, TRT Haber’de yaptığı değerlendirmede “Önümüzdeki haftadan itibaren tüketici, konut kredi faizleri 0.5- 1.0 puan düşecek” dedi.

Bulut, iki hafta içinde Türkiye’de daha ucuz para bulunacağını öngördü. Bulut, Merkez Bankası’nın yeni Başkanı Murat Çetinkaya’nın faiz koridorunun üst bandında 50-75 puanlık indirimle göreve başlayabileceğini açıkladı. Para Politikası Kurulu yarın toplanacak.