Konut kredisi kullanma yaşı 18'e kadar düştü

sdsdc

Türkiye'de son yıllarda faiz oranlarının gerilemesi ile konut kredisi vadelerinin uzaması, erken yaşta ev sahibi olmanın yolunu açtı. Uzun yıllar kira ödemek istemeyen genç tüketiciler, ev sahibi olabilmek için artık 18 yaşında bankaların yolunu tutuyor.

KONUT KREDİSİ ÇEKME YAŞI 18'E DÜŞTÜ

AA muhabirinin yaptığı araştırmaya göre, Türkiye'de konut kredisi çekme yaşı 18'e kadar düşürdü. Sektör uzmanları bunda, "konut arzında yaşanan artış", "faiz hadlerindeki gerileme", "gençlerin eskiye oranla aile evinden daha erken yaşta ayrılması" ile "gelir seviyesindeki artışın" etkili olduğunu belirtiyor.

Konut Yatırımcıları ve Geliştiricileri Derneği (KONUTDER) Başkanı Ömer Faruk Çelik, Türkiye'de faiz oranlarının gerilemesi ile konut kredisi vadelerinin uzamasının, daha az gelire sahip kişilerin de bu kredilerden faydalanabilmesini sağladığını söyledi.

GENÇLER AİLE EVİNDEN ERKEN AYRILIYOR

Garanti Mortgage Genel Müdürü Murat Atay ise Garanti Mortgage'tan kredi kullanan en genç müşterilerinin 18 yaşında olduğunu söyledi.

18 -25 yaş aralığının toplam kredi kullandırımı içindeki payının yüzde 6 olduğu bilgisini veren Atay, "Geçen yılın kullandırımlarına bakarsak, mortgage kullanmış 18-25 yaş arasındaki müşterilerimizin payının yüzde 9 olduğunu görüyoruz" dedi.

KONUT KREDİSİ KULLANAN EN GEÇ MÜŞTERİ 18 YAŞINDA

Türkiye İş Bankası Bireysel Krediler Müdürü Recep Haki de bankalarından konut kredisi kullanan en genç müşterilerin 18 yaşında olduğunu söyledi.

Konut kredisi çekme yaşının gerilemesinin konut arzında yaşanan artıştan kaynaklandığını aktaran Haki, "Faiz hadlerindeki gerileme, halkımızın daha yeni ve günümüz yaşam standartlarına uygun inşa edilen konutlarda yaşama isteği ve müşteri ihtiyacına göre çeşitlendirilmiş finansal hizmetlere ulaşımın daha kolay hale gelmesi gibi unsurların tümü, ortalama konut sahibi olma yaşının daha da gerilemesinde neden olarak gösterilebilir" şeklinde konuştu.

41,9 MİLYAR LİRALIK KONUT İLE TÜKETİCİ KREDİSİ KULLANILDI

Bu arada Türkiye Bankalar Birliği (TBB) 3 ayda bir tüketici ve konut kredilerine yönelik konsolide veriler yayınlıyor.

Birliğin en son yayınladığı verilere göre, 2014 Eylül ayı itibariyle Türkiye'de 41 milyar 904 milyon liralık konut ile tüketici kredisi kullandırıldı. Bu meblağı kredi olarak kullanan kişi sayısı ise 2 milyon 932 bin 507 olarak gerçekleşti.