Konut sahibi olmak kolaylaşacak

w

Hükümet, tasarruf eğilimi teşvik ederek vatandaşın ev sahibi olması ve inşaat sektörünü desteklemek için yeni finansman mekanizmaları devreye sokuyor.

ARSA ÜRETİMİNE AĞIRLIK VERİLECEK

Yeni dönemde konut kredilerinde vergi muafiyetleri, sosyal ve ekonomik amaçlar dikkate alınarak gözden geçilecek. Sabah'ın haberine göre, emeklilerin uygun koşullarda ev sahibi olması sağlanacak. Konuta erişimi artırmak için, sosyal ve teknik altyapıları tamamlanmış arsa üretimine ağırlık verilecek.

Gayrimenkul sektörü geçen yılı rekor ev satışı ile kapattı. 2014 yılında yaklaşık 1 milyon 165 bin konut satan gayrimenkul şirketleri geçen yıl da 1 milyon 289 bin ev satışı gerçekleşti. Bu yıl yaklaşık 1.5 milyon vatandaşın ev sahibi olması bekleniyor.

ÜÇ AYDA 2.3 MİLYON

Ekonomik istikrara güvenen vatandaş ev sahibi olmak için konut kredisine başvuru yaptı. Yılın ilk çeyreğinde 2.3 milyon vatandaş tüketici ve konut kredisi kullandı. Böylece tüketici ve konut kredisi kullanan kişi sayısı 20 milyonu geçerken, kredi miktarı da 290 milyar liraya ulaştı.

Bankaların inşaat sektörüne kullandırdığı krediler Aralık 2015'te yüzde 31.8 artarak 112 milyara ulaştı. Ferdi konut kredileri de aynı dönemde yüzde 14.3 artarak 144 milyar liraya yükseldi.