Konut satışları arttı

e

15 Temmuz başarısız darbe girişimi sonrası konut satışlarında düşüş yaşanmıştı. Temmuz ayında ülke genelinde yapılan satışlar bir önceki aya oranla yüzde 23.4, geçen yıla oranla yüzde 15.8 düşüş gözlenmişti. Ağustos başında konut sektörü büyük bir kampanya başlattı.

KONUT KREDİ FAİZLERİ DÜŞTÜ

Yaklaşık 60 bin gayrimenkul, 120 ay vade, yüzde 20 peşin ve 0.7 vade oranı ile satışa sunuldu. Ardından Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın çağrısı ile bankalar konut kredi faizlerini düşürdü.

Sektöre canlılık kazandırmak amacıyla atılan bu adımların meyveleri toplanıyor. Türkiye genelinde ağustosta 114 bin 751 konut satışı gerçekleşti. Geçen ay satılan konut sayısı bir önceki aya göre yüzde 41, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 2 arttı. Ülke genelinde yılın 8 ayında satılan konut satısı 826 bin 893 oldu. Geçen yıl 1 milyon 289 bin konut satışı ile rekor kırılmıştı.

Konut satışları arttı

KONUT SATIŞ RAKAMLARI ARTACAK

Gayrimenkul sektörü temsilcilerine göre yaşanan tüm olumsuzlara rağmen bu yıl 2015’in gerisinde kalmayacak. Yılın son çeyreğinde de konut satış rakamlarının artacağı düşünülüyor.

Konut sektöründe yapılan kampanyalar ve faizdeki düşüşe ek olarak hükümetin son aylarda yaptığı düzenlemelerle satışların artması öngörülüyor. Geçtiğimiz günlerde 150 metrekareden büyük evler için yüzde 18 olan KDV’nin yüzde 8’e geçileceği açıklanmıştı. Son olarak Başbakan Binali Yıldırım da yüzde 75 olan banka kredi kullanma oranının yüzde 80’e çıkarılacağını belirtti.

Konut satışları arttı

İPOTEKLİ SATIŞ ARTTI

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre banka kredili yani ipotekli konut satışları ağustosta, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 1.2 artarak 36 bin 458’e yükseldi. Toplam konut satışları içinde ipotekli satışın payı yüzde 31.8 olarak gerçekleşti.

Türkiye genelinde ilk defa satılan konut sayısı, ağustosta geçen yılın aynı ayına göre yüzde 1.1 artarak 53 bin 784 oldu. Toplam konut satışları içinde ilk satışın payı yüzde 46.9 olarak gözlemlendi. İkinci el konut satışları geçen yılın aynı ayına göre yüzde 2.9 artış göstererek 60 bin 967 oldu.