Konut sektöründe hedef aşılacak

konut

Sektör temsilcileri, 1 Kasım seçimi öncesinde gayrimenkul yatırımcılarının olası bir koalisyon hükümetinin ekonomi politikalarında değişiklik yaratıp yaratmayacağı endişesi ve dolar ve faizde görülebilecek sert hareketler nedeniyle beklemeyi tercih ettiğini, son iki haftada ise ertelenen talebin harekete geçmeye başladığını işaret ediyor. TÜİK'in açıkladığı son veriye göre, Eylül ayında Türkiye genelindeki konut satışları yüzde 20.1 düşüşle, Temmuz 2014'ten bu yana en sert gerilemeyi kaydetmişti. Talepteki durgunluk nedeniyle son birkaç aydır sektördeki yeni projelerin bekletildiğine dikkat çeken sektör temsilcileri, "gri ortamın" ortadan kalkmasıyla birlikte yeni proje lansmanlarının da hızla hayata geçmeye başladığını dile getiriyor.

"TALEP ARTIŞINI CİDDİ ŞEKİLDE HİSSEDİYORUZ"

1 Kasım'daki seçimin hemen sonrasında sektörde proje lansmanları hızla hayata geçirilmeye başladı. Talep artışını son bir haftadır kendi satışlarında da ciddi şekilde hissettiklerini belirten Emlak Konut GYO Genel Müdürü Murat Kurum, "2 Kasım'dan itibaren tereddütler ortadan kalkar kalkmaz pazarda bir rahatlama hissedildi. Talep artışını özellikle bu hafta ciddi şekilde hissediyoruz" dedi ve ekledi: "Seçim öncesi ticari ünite ihalesi gerçekleştirmiştik. Açık artırmada 60 adet satış yapmıştık. Seçim sonrasındaki 10 günde ise ciddi talep artışı yaşadık. Açık satışta bile 70 tane ticari ünite satıldı. Talep artışının 2016'da artarak devam edeceğini düşünüyoruz."

YIL SONU BEKLENTİSİNİN ÜZERİNE ÇIKABİLİR

Aynı zamanda Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (Konutder) Başkanı olan Ömer Faruk Çelik ise, seçim sonrası süreçte yabancıya konut satışında da iyileşme beklediklerini belirterek, "Seçim sonrası istikrarın özellikle Körfez yatırımcısının yatırım kararlarını hızlandırmaya başlayacak gibi görünüyor. 2016'dan itibaren yabancı yatırımcının da konut piyasasında daha fazla pozisyon alacağı bir döneme giriyoruz. Yıl sonu için öngörülen 1.2 milyon adetlik konut satış hedefinin üzerine çıkılacak" dedi.