Konut sektöründeki büyüme yüzde 20'yi bulacak
AA

konut

Konut satışları geçen yıl yüzde 10,6 artışla 1 milyon 289 bin 320'ye ulaşarak Cumhuriyet tarihinin rekorunu kırmıştı. Sektör temsilcileri siyasi istikrarsızlık, Türkiye'nin sınırlarında gelişen sıkıntılar, ekonomik göstergelerdeki olumsuzluklara rağmen geçen yıl yüzde 10,6 artan konut satışlarının, 2016'da da yüzde 20 yükseleceğini belirtiyor.

"KONUT KREDİLERİ DÜŞERSE SATIŞ YÜZDE 20'NİN ÜSTÜNE ÇIKAR"

Anadolu Yakası İnşaat Müteahhitleri Derneği (AYİDER) Başkanı Melih Tavukçuoğlu, ülke için zor ama sektör açısından başarılı bir yılın geride kaldığını söyledi. Tavukçuoğlu, "Bilindiği üzere komşumuz Suriye'deki iç çatışmalar, Rusya krizi, iki seçim dönemi, doların yükselişi ve dünyadaki ekonomik sıkıntılar, Türkiye ekonomisinin inişli çıkışlı bir grafik çizmesine neden oldu. Tüm bunlara rağmen inşaat sektörü konut satışında Cumhuriyet tarihinin rekorunu kırdı. AYİDER olarak konut satışlarının yüzde 20 artacağını öngörüyoruz. Hatta konut kredilerinde düşüş olursa konut satışları yüzde 20'nin de üstüne çıkacaktır" görüşünü paylaştı.

"HÜKÜMETİN DESTEĞİYLE YÜZDE 20'Yİ BULUR"

Coldwell Banker Türkiye Ülke Başkanı Gökhan Taş, Irak başta, Orta Doğu ülkelerinden Türkiye gayrimenkul pazarına yoğun ilgi olduğunu hatırlattı. Bu yıl da yabancıların konut alım oranının artacağını söyleyen Taş, "Bunların yanı sıra hükümetin, 2016 Eylem Planı'nda hayata geçirmesi beklenen destekleyici adımları sonrası, kentsel dönüşüm ve yeni konut projeleriyle sektörün bu yıl yüzde 20 büyümesi bekleniyor" dedi.

"YABANCI YATIRIMCININ İLGİSİ ARTIYOR"

Özyurtlar Şirketler Grubu Başkanı Tamer Özyurt, 2016'da konut sektörünün yüzde 20'ye yakın büyüyeceğini ve 1,5 milyondan fazla ev satılacağını dile getirdi. Yabancıların Türkiye'de gayrimenkule yaptığı yatırımların son 3 yılda 2 milyar 621 milyon dolardan 5 milyar doların üzerine çıktığını anımsatan Özyurt, 2014'te şirket cirosunun yüzde 17'sine denk gelecek satışı, Körfez ülkelerinin vatandaşlarına yaptıklarını ifade etti. Özyurt, geçen yıl bu rakamın yüzde 42'ye çıktığını, İran pazarıyla Pakistan ve Hindistan'a da açılarak yabancılara satış oranını yüzde 65'lere çıkarmayı hedeflediklerini aktardı.

"BÜYÜK PROJELER YABANCILARIN İLGİSİ ÇEKİYOR"

Yabancıların, Türk şirketlerinden aldığı konut sayısındaki artışa değinen Özyurt, "Bu yıl üçüncü köprü, Körfez Geçiş Köprüsü, Avrasya Tüneli gibi kamu yatırımları hizmet vermeye başlayacak. Üçüncü Havalimanı daha belirgin hale gelecek. Ayrıca önümüzde 4 yıllık seçimsiz bir süreç var. Yabancılar bunlara çok ilgi gösteriyor ve siyasi istikrara da dikkat ediyor. Bu yüzden her geçen gün daha fazla konut alacaklar. Böylece satış rakamları daha hızlı artacak. Bu büyük projeler yabancıların ilgisini fazlasıyla çekiyor" dedi.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)