Konutta KDV indirimi

Ekonomi'yi canlandırmak için bir dizi önlem alınırken, öncü sektörlerden biri olan inşaat sektöründe de geçtiğimiz günlerde KDV oranı indirildi.

Konutta KDV indirimi

RESMİ GAZETE'DE YAYINLANDI

08.09.2016 tarih ve 29825 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan Bakanlar Kurulu Kararı’nın 1. maddesi hükmü ile yapılan düzenleme ile normalde yüzde 18 KDV oranına tabi olan net alanı 150 metrekarenin üzerindeki konutların ve net alanı 150 metrekareye kadar olan, 5216 sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanunu kapsamındaki büyükşehirlerde lüks veya birinci sınıf inşaat olarak yapılan ve ruhsatın sonradan revize edilip inşaat kalitesinin yükseltilmesi hali de dahil olmak üzere, yapı ruhsatının alındığı tarihte, üzerine yapıldığı arsanın 1319 sayılı Emlak Vergisi Kanunu’nun 29. maddesine istinaden tespit edilen arsa birim metrekare vergi değeri bin Türk Lirası ve üzerinde olan konutların tesliminde 31.03.2017 tarihine kadar (bu tarih dahil) %8 oranında KDV uygulanması kararı alındı.

Konutta KDV indirimi

7 AY İÇERİSİNDEKİ KONUT SATIŞLARINDA GEÇERLİ

KDV oranında yapılan bu 10 puanlık indirimin 8 Eylül 2016’dan 31 Mart 2017’ye kadar geçerli yaklaşık 7 ay içerisinde yapılacak konut satışlarında uygulanmasının esas alındığı açıklandı. Dünya'nın haberine göre, söz konusu uygulamanın kimleri ve nasıl kapsayacağı Maliye Bakanlığı tarafından belirlenmesi gerektiği belirtiliyor. Çünkü yetkililere göre kararın bu hali ile belirli bir süre için sağlanan KDV indiriminin, uygulamada sorunlara neden olacağı öngörülüyor.

Konutta KDV indirimi

ÖNCÜ SEKTÖR NEFES ALACAK

İnşaat sektöründe istenilen ve beklenilen KDV indirimi için fiilen teslimin esas alınması, ancak KDV oranındaki değinilen indirimin süresinin uzatılması olarak belirtiliyor. Bu şekilde hem konut stokları eritilebilecek, hem yeni projelere başlanılabilecek, hem de inşaat firmaları gereksiz bir vergi yükü ile karşılaşmayacağı düşünülüyor. Yani hedeflenen amaç gerçekleşecek, öncü sektör inşaata nefes alma olanağı sunacaktır.