Kör eden virüs yeniden ortaya çıktı

Geçen hafta kör olduktan sonra yolunu kaybeden bir dağ keçisi Aksaz askeri bölgesinde yol kenarında bulundu. Aydın Veterinerlik Fakültesi'ne gönderilen dağ keçisi tedavi altına alındı. Dağ keçilerini kör eden hastalığın koyun ve keçilerde yaygın görülen ve burun içine yerleşerek larva bırakan Oestrus ovis sineğinin ve akciğer kıl kurtlarının yol açtığına dair bulgulara rastlandığı kaydedildi.

Kör eden virüs yeniden ortaya çıktı

YENİDEN ORTAYA ÇIKTI

2013 yılı Temmuz ayında Köyceğiz ve Aksaz bölgesindeki dağlık ve koruma alanında yaşayan 8 yaban keçisi belirlenemeyen bir virüsün yol açtığı hastalık nedeniyle telef oldu. Virüs geçen hafta Aksaz bölgesindeki dağ keçilerinin yaşam alanında yeniden ortaya çıktı. Aksaz yolu üzerinde kör olduktan sonra bitkin bir halde dağ keçisi bulundu.

BORNOVA'YA GÖNDERİLDİ

Yoldan geçen askeri bir birlik dağ keçisini fark edip Milli Parklar Muğla Müdürlüğü Yaban Hayatı Koruma görevlilerine haber verdi. Dağ keçisi tedavi edilmek üzere Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi'ne gönderildi. Hayvanın gözünü kör eden virüsün saptanması için kan numunesi alınarak Bornova Veteriner Kontrol Enstitüsü'ne gönderildi.

GÖZLEM ALTINDA TUTULACAK

Marmaris Marmaris Avcılar Atıcılar ve Amatör Balıkçılar Spor Kulübü Derneği Başkanı Egemen Aygün, yetkililere seslenerek keçi ölümlerinin önüne geçilmesini istedi. Doğa Koruma ve Milli Parklar 4. Bölge Müdürü Rahmi Bayrak da, yaptığı açıklamada, “Bölge müdürlüğümüzce konu yakından takip edilmekte, sahada düzenli olarak arazi taraması yapılarak yaban keçileri gözlem altında tutulmaktadır” dedi.

2 BİNDEN FAZLA YABAN KEÇİSİ VAR

Bayrak, geçen yıl yapılan araştırma sonucunda yaban keçilerini kör eden hastalığın koyun ve keçilerde yaygın görülen ve burun içine yerleşerek larva bırakan Oestrus ovis sineği ve akciğer kıl kurtlarının yol açtığına dair bulgulara rastlandığını kaydetti. Köyceğiz ve Aksaz bölgesindeki dağlık ve koruma alanında 2 bin 500'den fazla yaban keçisi yaşıyor.