Körfezin üç güzel zeytincisi

Şehri ziyaret eden Tuncay Dersinlioğlu Skylife Dergisi'ne bir gezi yazısı hazırlayarak Edremit, Burhaniye ve Ayvalık'ta yaşadığı tecrübeleri anlattı: Tekirdağ’dan Yalova’ya, Sinop’tan Artvin’e, Şanlıurfa’dan Gaziantep, Kilis ve Hatay’a, Mersin’den Muğla, Aydın, İzmir, Akhisar ve Kırkağaç’a dek yıllardır zeytin peşinde dolanır durur; sofralık zeytinlerinden yağına kadar her yörenin farklı lezzetteki ürünlerini tadar ve keyif alırım.

Körfezin üç güzel zeytincisi

EŞSİZ ZEYTİN VE ZEYTİNYAĞLARI VAR

İtiraf edeyim ki Ayvalık, Burhaniye ve Edremit’e her gelişimde başka bir keyif yaşarım.

Körfezin üç güzel zeytincisi

Bunda zeytin âşığı ve üreticisi dostlarıma kavuşmak kadar onların ürettiği eşsiz zeytinlerin ve zeytinyağlarının da payı var.

Körfezin üç güzel zeytincisi

HEM ENDİŞE HEM DE UMUT DOLU BAKIŞLAR

Körfez’de hangi yöne gitseniz, zeytincilerin hem endişe hem de umut dolu bakışlarını görürsünüz. Hasada girişmeden önce son yağmurları beklerler; daldaki zeytin küf ya da zeytin sineklerine esir olmadan, suyunu yitirip büzüşmeden daha da irileşsin, yağlansın diye.

Körfezin üç güzel zeytincisi

Ama havanın ne yapacağı belli olmaz; yan yana iki yamacın birine yağmur düşer, ötekine uğramaz. Bir bölgeye dolu yağar, ötekinin haberi olmaz. Bu yüzden Körfez’in bir yerinden en kötü zamanda bile nefis yağlar çıkar. Ama beklenen yağmurlar gelmişse bütün yüzler güler.

Körfezin üç güzel zeytincisi