Koronavirüse karşı Aspirin, ölüm riskini yüzde 50 azaltıyor
ensonhaber.com

Tüm dünyayı etkisi altına alan yeni tip corona virüs pandemisi nedeniyle ölü ve vaka sayısı her geçen artıyor. Ancak halen insanları koronavirüse karşı iyileştirebilecek veya koruyabilecek hiçbir ilaç ya da etkili bir aşı bulunmuyor.

Pandeminin başlangııcndan bu yana sadece deksametazonun ve remdevisirin kritik koronavirüs hastalarında ölüm riskini sınırlı bir şekilde azalttığı kanıtlandı. Ancak bu ilaçların yanına Aspirin de eklenebilir.

ABD’de yer alan Maryland Tıp Fakültesi’nden bilim insanları, dünya genelinde yaygın olarak ilacın koronavirüs hastalarının tedavisinde yardımcı olabileceğini açıkladı.

Alman Bayer firması tarafından bir ağrı kesici ve ateş düşürücü olarak üretilen Aspirin, soğuk algınlığından, romatizmaya, karın ağrısından kalp hastalıkları tedavilerine geniş kapsamlı bir kullanım oranına sahip. İlaç ayrıca dünyanın birçok yerinde temin edilebiliyor ve fiyatı da oldukça ucuz.

Koronavirüse karşı Aspirin, ölüm riskini yüzde 50 azaltıyor

Araştırmacılar, yapıkları çalışma kapsamında 412 koronavirüs hastasını inceledi. Hastaların dörtte birine hastaneye yatırılışlarının ilk günürden itibaren günlük olarak 80 miligram aspirin verildi.

“Anesthesia and Analgesia” adlı bilimsel dergide yayımlanan çalışmanın sonuçlarında, aspirin verilen hastaların diğerlerine oranla yüzde 43 oranında daha az yoğun bakıma alındığı ve  yüzde 40 oranında daha az ventilatöre ihtiyaç duyduğu belirtildi.

Bununla birlikte, bilim insanları aspirin alan hastaların ölüm riskinin, almayanlara göre yüzde 50 oranında azalttığını söyledi.

Koronavirüse karşı Aspirin, ölüm riskini yüzde 50 azaltıyor

Araştırmanın yazarı Doktor Jonathan Chow, “Çalışmamızın sonuçlarını doğrulamak için bir klinik deneme gerçekleştireceğiz. Bulgularımızın doğrulanması halinde aspirin, dünya genelinde Covid-19’a karşı kullanılan en etkin ilaca dönüşebilir” ifadelerini kullandı. Ancak, bilim insanları, koronavirüse karşı riski yükselten yaş, cinsiyet, ırk, kilo ve kronik hastalıkların varlığı gibi faktörlerin de hesaba katıldığında aspirinin olumlu  etkisinin değişmediğini bildirdi. Aspirin alan ve kontrol grubunda yer alan koronavirüs hastalarının benzer kanama risklerine sahip olduğu aktarıldı.

Koronavirüse karşı Aspirin, ölüm riskini yüzde 50 azaltıyor

Uzmanlar, Aspirin’in kanı sulandırarak koronavirüs ölümlerinin ana nedenlerinden biri olan kan pıhtılaşmasını (tromboz) önlediğini açıkladı.

Konuya ilişkin açıklama yapan, Dr. Micheal Mazzefi, “Aspirin’in kan inceltici etkisinin Covid-19 hastalarında ani kan pıhtılaşmasını engellediğini düşünüyoruz. Bu yüzden  Covid-19 teşhisi olan hastaların doktora danışarak Aspirin almalarını tavsiye ediyoruz” dedi.

Koronavirüse karşı Aspirin, ölüm riskini yüzde 50 azaltıyor