KOSGEB'ten girişimcilere 27 bin TL'lik destek

KOSGEB'ten girişimcilere 27 bin TL'lik destek

Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, küçük ve orta ölçekli (KOBİ) işletmelerle ilk defa işletme açacak girişimcilere yönelik 6 ayrı yeni destek programını daha önce açıklamıştı.Toplam büyüklüğü 263 milyon lira hibe ya da kredi şeklindeki destekler KOSGEB aracılığıyla girişimcilere dağıtılacak.

DESTEK PAKETİ CANLI YAYINDA ANLATILDI

CnnTürk canlı yayınına katılan Bakan, iş kurmak isteyip KOSGEB'in eğitim programından faydalananların bulunduğu toplantıda proje ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

İşte KOSGEB''in 27 bin TL'lik girişimci desteği projesinin detayları

İŞSİZLERE PATRON OLMA FIRSATI

Program kapsamında KOBİ'lere 750 bin liraya kadar geri ödemesiz finansman desteği sağlanacak. KOBİ'lerin büyümesini ve daha fazla istihdam sağlamasını hedefleyen programlar, aynı zamanda işsizlerle maaşlı çalışanlara patron olma fırsatı da sunuyor.

İŞ KURANA 27 BİN TL

Bakan Ergün'ün verdiği bilgilere göre girişimcilik destek programı kapsamında ilk defa işyeri açacak 400 kişiye 27'şer bin lira hibe desteği sağlanacak. Söz konusu 27 bin liranın 5 bin lirası işletmenin kuruluşu sırasında verilecek. 10 bin lira kuruluş döneminde makine teçhizat ve ofis donanımı için aktarılacak. Geri kalan 12 bin lira da işletme giderlerine destek olmak amacıyla her ay biner lira şeklinde ödenecek.

Ancak bu destekleri alabilmek için kurulacak işletme birinci veya ikinci teşvik bölgesindeyse toplam giderin yüzde 40'ının; üçüncü veya dördüncü bölgesindeyse yüzde 30'unun girişimci tarafından karşılanması gerekiyor. Kadın veya engelli girişimciler ise bölgeye göre yüzde 30 ve yüzde 20 katkıyla söz konusu 27 bin lira destekten yararlanarak işletmelerini açabilecekler.

EĞİTİM ALMAYANA YOK

Söz konusu girişimcilik hibesi için KOSGEB tarafından düzenlenen eğitimleri tamamlamış ya daİŞGEM girişimcisi olma şartı aranacak. KOSGEB bu amaçla en az 60 saatlik eğitim ve atölye çalışmasından oluşan bir eğitim düzenliyor. İcretsiz verilen bu kurslarda girişimcilik sınanıyor, iş fikri egzersizleri yapılıyor ve iş planları hazırlanıyor. Ayrıca İŞKUR, meslek kuruluşları ve belediyeler tarafından düzenlenen kursları bitirenler de bu hibelerden yararlanacak. Kurslar gençler, kadınlar ve dezavantajlı gruplar için düzenleniyor.