Kosova'da öğrenci protestoları: 71 yaralı

Kosova'da öğrenci protestoları: 71 yaralı

Kosova'nın başkenti Priştine'deki Hasan Priştine Üniversitesi Rektörü İbrahim Gaşi'nin görevden alınmasını talep eden öğrencilerin başlattığı protestolar sürüyor.

Göstericiler, üzerinde ''istifa'', ''hırsızlar hapse'' ve ''kaybol Gaşi'' yazan dövizler taşıdı.

Protestoların 9. gününde rektörlük binasına girmek isteyen öğrenciler, binanın etrafında kordon oluşturan çevik kuvvet ekiplerine taş attı. Protestocuları dağıtmak amacıyla göz yaşartıcı gaz kullanan polis ekipleri ile öğrenciler arasında arbede yaşandı. Göstericiler, polis müdahalesinin ardından dağıldı.

Priştine Emniyet Müdürlüğü Sözcüsü Agron Borovci, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bugünkü gösterilerde, 32'si polis olmak üzere 71 kişinin yaralandığını, 33 göstericinin ise gözaltına alındığını söyledi.

Öte yandan, Gaşi'nin görevden alınmasıyla ilgili muhalefetin teklifi, çoğunluk sağlanamadığı için bugün de mecliste görüşülmedi.

Hasan Priştine Üniversitesi öğrencileri, görevini kötüye kullandığı gerekçesiyle üniversite rektörünün görevine son verilmesini, yasadışı yollarla verilen tüm akademik unvanların yeniden incelenmesi için bir mekanizma kurulmasını, hükümetin üniversite üzerindeki etkisinin azaltılmasını ve üniversitenin yönetim kurulunun kaldırılmasını talep ediyor.