Kredili konut satışları kan kaybediyor

konut

Merkez Bankası'nın faiz indirimlerine rağmen bankaların kredide yüksek faiz uygulaması konut satışlarını vurdu. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, kredili konut satışları 9 aydır düşüyor. Martta da bu düşüş trendi devam etti. İpotekli satışlar yüzde 14.3 azalarak 38 bin 322'ye geriledi. Piyasayı peşin ve diğer yöntemlerle yapılan satışlar ayakta tutuyor. Toplam konut satışları martta geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 1 artarak 117 bin 205'e çıktı. Toplam konut satışında şubata göre yaşanan artış yüzde 15.2 oldu.

SIRA BANKALARDA

13 ay sonra ilk faiz indirimini geçen ay yapan Merkez Bankası, yeni başkan Murat Çetinkaya'nın katıldığı ilk Para Politikası Kurulu toplantısında da 50 baz puanlık indirime gitti. Merkez'in iki aydaki 75 baz puanlık indirimi ile, bankaların fonlama maliyeti de yüzde 8.71'e geriledi. Türkiye'ye para girişinin hızlandığı son dönemde, bankaların da Merkez Bankası'nın gerçekleştirdiği adımlara paralel olarak kredi faizlerinde indirime gitmesi bekleniyor. Bankalar, özellikle son bir yıldır konut kredisinde faizi yüzde 1.1-2 arasında tutuyor. Sabah'ın haberine göre; inşaatçılar, bankaların elini taşın altına sokmasını istiyor.

OLUMLU BİR GELİŞME

Merkez Bankası'nın faiz indirimi kararının olumlu olduğunu belirten Türkiye Bankalar Birliği Başkanı Hüseyin Aydın, "Bu gelişme bankaların aracılık maliyetinin düşmesi açısından çok olumludur. Bu nedenle diğer fon kaynaklarının maliyetinin ve buna bağlı olarak kredi faizlerinin olumlu yönde etkilenmesini bekleyebiliriz. Dikkat çekilmesi gereken diğer önemli husus, finansal aracılık işlemleri üzerindeki yüklerin azaltılmasının da kredi faizlerinde düşüşü daha da olumlu etkileyeceğidir" dedi.

BANKALAR BANKACILIK YAPSIN

Ömer Faruk Çelik/KONUTDER Başkanı: Merkez Bankası'nın faiz indirimi sadece bankaları etkiliyor. Bu adımda kamu bankalarının elini taşın altına koyması lazım. Örneğin, Ziraat ve Halk Bankası'nın konut kredisi faizleri konusunda adım atması gerek. Sonra da özel sektör bu kararın peşinden gelsin. Bunlar olursa, piyasa da konut satışları da canlanır. Sektör satışları artırmak için kampanyalarla faizi sübvanse ediyor. Ancak artık bankaların bankacılık yapması gerekir.

ÜRETİCİ ARTIK FAİZİ KALDIRAMAZ

Altan Elmas/ Sur Yapı Yön.Kurulu Başkanı: Konut kredisi faiz oranlarının yüzde 1 seviyesinin altına çok kısa sürede inmesi lazım. Bu noktada da öncülüğü kamu bankaları yapmalı. Konut satışı yapabilmek için biz üreticiler olarak faizi tüketiciye hissettirmeden bankalara ödüyoruz. Ama üreticinin de bunu fazla kaldıracağını sanmıyorum. Ayrıca bu faiz indirimi beklentisi nisanda piyasayı durdurdu. Bu ivmenin tekrar yükselmesi için kamu bankalarının öncülüğünde faiz indirimi şart.

FAİZ İNDİRİMİ SATIŞI ARTIRIR

İnanç Kabadayı/Ege Yapı Yönetim Kurulu Başkanı: Sezonun da başlaması ile birlikte satışlarda yaşanan hareketlilik piyasa açısından oldukça olumlu sinyaller veriyor. Gayrimenkulün birincil yatırım aracı kabul edildiği ülkemizde, sektör istikrarına bağlı olarak talebin hala canlı olduğunu ve önümüzdeki aylarda da gayrimenkulde aynı istikrarın korunacağını düşünüyoruz. Bekleyen talebin harekete geçmesiyle birlikte satışlarda artacaktır. Konut kredisi faiz oranlarının yüzde 1'ler seviyesinin altına inmesiyle sektörün yatırımcıların gözdesi olmayı sürdüreceği görüşündeyiz.

DOĞRU HAMLE YAPILMASI ŞART

Ziya Yılmaz/DAP Holding Yönetim Kurulu Başkanı: Sektör son on yılda oldukça ciddi bir büyüme kaydetti. Doğru hamlelerin yapılmasıyla taşıdığı büyük potansiyel olağanüstü bir güce dönüşebilir. Nitekim son yıllarda yaşanan gayrimenkul hareketliliği, insanlar için her zaman birinci sırada yatırım aracı olan konutu daha da cazip hale getirdi. Piyasa, 2016'da beklediğimiz ivmeyi yakalayacak gibi görünüyor. Bu anlamda faizde yaşanan aşağı yönlü trendin devam etmesi halinde konut satışlarında olumlu hareket devam edecektir.

YÜZDE 1'İN ALTINA İNMELİ

Murat Kurum/Emlak Konut GYO Genel Müdürü: Bizim beklentimiz faiz indirimi yönünde. Tabii şu algıyı da vermememiz lazım; faizlerin dünden bugüne bir anda inip çıkma ihtimali yok. İnsanları beklentiye sokarsak iş farklı bir boyuta gidebilir. Merkez Bankası'nın faiz indiriminden sonra piyasa zaten faizi ortalama olarak 1'in altına çekecektir diye düşünüyoruz.