Küçük mekanları etkili kullanmanın yolları

ev

Bir evin büyüklüğü ne olursa olsun, düzenli olmak hayatı kolaylaştırır ve alan küçükse önemi ikiye katlanır.

İşte küçük bir evin metrekaresini etkili bir şekilde değerlendirmenin yolları...

- Dolaplar evin dağınıklığını ortadan kaldıran ve görüntü kirliliğini yok eden kurtarıcılardır. Dolap tercihinizi çekmece ve çok bölmeli olanlardan yana kullanın. Aksi halde içine koyacağınız eşyalarınız sıralı ve sistematik olmayıp dağınık durarak gereksiz alan işgaline sebep olacaktır. Dolap içi sistemlerde kullanabilirsiniz.

- Odalarınıza kullanım amacınıza göre dolaplar konumlandırın. Örneğin yatak odanızı aynı zamanda çalışma veya okuma odası olarak kullanıyorsanız, evrak ve kitaplarınız için dolap bulundurun.

Küçük mekanları etkili kullanmanın yolları

- Aktif kullandığınız eşyalarınızı kullanım alanında bulundurun. Örneğin tost makinesini veya meyve sıkacağınızı aktif kullanıyorsanız tezgâhınızda en başta konumlandıracağınız malzemeler arasında bulundurun.

- Tıka basa dolu mutfağınızı, yemek odasından tamamen ayırmak yerine büyük bir geçiş alanı ile bu iki mekanı birbirine bağlayabilirsiniz. Yine aynı şekilde, ofisinizi camlı bir kapıyla oturma odasına bağlayarak, iki odanın da aynı ışığı almasını ve hatta tasarıma göre aynı manzarayı görmesini de sağlayabilirsiniz.

- Renk kurallarından biri de açık tonların ileriye doğru gidip odayı daha geniş göstermesi, koyu renklerin ise geriye giderek alanı daraltmasıdır. Mutfağınızda havadar beyaz dolaplarla ferah bir görüntü sağlayabilir, aynı etkiyi yatak odanızda beyaz nevresimlerle verebilirsiniz.

Küçük mekanları etkili kullanmanın yolları

- Banyo ya da yatak odası gibi mahremiyet gereken alanlarda, güneş ışığının içeriye dolmasına izin verecek şekilde, kolayca ayarlanabilir perdeler yerleştirin. Örneğin yatak odanızda, pencerelerden gelen ışık mafsallı panjurlarla azaltılabilir. Güneşin sıcak ışıklarından korunmak için onları kapalı tutabilir ya da güneş ışığı almak için hepsini açabilirsiniz.

- Oturma odasını yemek odasından ayırmak için duvarlara desen çalışması yapabilirsiniz; Benzer tonlarda, örneğin biri düz, biri fitilli dokunun kullanılması, mekânlarını tanımlamanın yanında zengin bir görüntü de sağlar. Bu tonlar hem birleştirici bir etki yapar, hem de mekânlarda bir süreklilik havası vererek hissedilen toplam hacmi arttırır. Bunun için boyanın yanı sıra duvar kâğıtları ve günümüzde her yerde bulabileceğiniz çıkartma şeklindeki duvar desenlerini deneyebilirsiniz.

Küçük mekanları etkili kullanmanın yolları

- Evinizin huzur dolu olması için daha durgun renkler seçebilirsiniz. Şayet evde çocuk varsa beyaz gibi dinlendirici renkler yerine, kir göstermeyen renkleri tercih edin.

-Birbirinden farklı duvar renkleri ya da döşemeler seçmeden bir odayı diğerinden ayırın. Yemek odasında kullanabileceğiniz döşemenin dama tahtası deseni, hem mutfakla arada tanımlayıcı bir alan yaratılmasına hem de fazla yer kaplamayan bir halı gibi gözükmesine yarayabilir.