Türk sinemasında politik filmlerin yapısı ile tarihi serüveni mercek altına alındı. 12 Eylül'ün topluma ve bireylere yönelik tahribatları 'Bornova Bornova' filmi özelinde sayısal olarak ortaya koyuluyor.
SİYASİ FİLMLERDE KATEDİLEN AŞAMA
Sinemalife dergisinin son sayısında Türk siyasi sinemasındaki özellikle yoksulluk olgusu ve feodal beyler ile elitistlere karşı direnişin simgesi haline gelen Yılmaz Güney imzalı 'Sürü' ve 'Yol' gibi filmleri büyüteç altına alınıyor. Özbek, yazısında bir yandan zamanını tenkit eden filmlere değiniyor diğer yandan da tarihi bir süreci bu bağlamda savaşlara, darbelere ve darbelerin izlerine dokunuyor. Bunların yanı sıra 12 Eylül'ün gerek konu gerek üslup bakımından etkilerini sorgulamak suretiyle siyasi filmlerde kat edilen aşamayı işliyor.
12 EYLÜL'ÜN İZLERİ
Türkolog ve Psikopatolog Deniz Keziban Çakıcı'nın '12 Eylül'ün Türkiye'ye darbesinin özeti' başlıklı yazısında ise kanlı darbenin etkileri sayısal veriler ve ilginç saptamalar yer alıyor. Türk sinemasının ses getiren yapımlarından Bornova Bornova'nın özelinde 12 Eylül'ün izleri; faili meçhul cinayetler, hapse giren ve fişlenen kişilerin sayılarıyla somutlaştırılıyor.
KAPAK: ZİNDAN ADASI
Sinemaseverlerden gelen talepler doğrultusunda daha rahat okunabilecek duruma gelen Sinemalife, bu sayısında Martin Scorsese'nin yönetmen koltuğuna oturduğu 'Zindan Adası' filmini de kapağına taşıyor.
Dergide önümüzdeki ay gösterime girecek 'Herkes mi Aldatır?' filminin başrol oyuncusu Ragıp Savaş ile tiyatro dünyasından beyazperde yolculuğunun ele alındığı keyifli bir söyleşiye ve 'Yüreğine Sor' isimli yapımın yönetmeni Yusuf Kurçenli röportajına yer veriliyor. Dergiye www.sinemalife.com adresinden ulaşmak mümkün. (CİHAN)
























Yorumlar
Tüm yorumlar »Gönder