Kültür Bakanlığı'ndan tarihi eser takibi
ensonhaber.com

Kültür Bakanlığı'ndan tarihi eser takibi

Osmanlı ve Cumhuriyet döneminde Anadolu'dan yağmalanan tarihi mirasların peşine düşen Bakanlık, gizli servislerle de bağlantı kurarak büyük bir titizlikle uluslararası müzayedeleri koleksiyoncu kimliğiyle dedektif gibi takip etti.

POLİS TEŞKİLATLARIYLA İŞBİRLİĞİ

Bakanlık, özellikle 1850'den sonra Anadolu'daki yabancılar tarafından kaçırılan ve paha biçilemeyen 116 tarihi eserin Türkiye'ye iadesini sağladı. Bazı eserlerin iadesinde FBI gibi polis teşkilatlarıyla işbirliğine girildi. Türkiye'nin ısrarlı takibi sonucu, bazı ülkeler kendi istekleriyle iade girişiminde bulundu.

ANTİK KENTTEN 2 MEZAR TAŞI

Eserlerden ikisi olan Manisa'nın Salihli ilçesine bağlı Sart Kasabası'ndaki Sardis antik kentinden 1899 yılında kaçırılan iki mezar taşı, 10 Mayıs'tan sonra Türkiye'ye iade edilecek.

"ÇOK TİTİZ ÇALIŞMALAR YÜRÜTTÜK"

Kaçırılan tarih miraslarının takip edilerek bulunması ve Türkiye'ye iadesine yönelik çalışmaları anlatan Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, "Deneyimli ekiplerle çok titiz çalışmalar yürüttük. Diplomasiyi ve hukuku tam güç devreye soktuk ve netice sağladık. Son olarak, Sardis kökenli iki mezar stelinin, ABD'den iadesi gerçekleştireceğiz" dedi.