Küresel enerji tüketiminin yüzde 40’ını binalar sağlıyor

s

Bugün inşa edilen her ticari bina, önümüzdeki 15 yıl içerisinde tüketilecek ortalama 12,000 MWs’lik elektrik enerjisini hapsediyor.

ENERJİ TÜKETİMİNİN YÜZDE 40'INI BİNALAR OLUŞTURUYOR

Enerji Verimliliği İşbirliği Uluslararası Ortaklığı (ipeec) ve Uluslararası Enerji Ajansı’nın (iea) ev sahipliği yaptığı, Paris’te gerçekleşen Endüstriyel Enerji Verimliliği toplantısı öncesinde, Sascha Frömming şöyle konuştu: “Günümüzde, kentlerdeki binalar ortalama 15 yıllık ömre sahip, verimsiz bina hizmetleri ile zayıf enerji modellerine ‘mahkum edilmekte’. Asansör, ısıtma, havalandırma ve soğutma gibi bina sistemleri, en verimli halleriyle çalışmıyor; dolayısıyla bu konu ile acilen ilgilenmek, büyük önem taşıyor. Günümüzde küresel enerji tüketiminin yüzde 40’ını binalar oluşturuyor.

Geniş hizmet yelpazesine sahip endüstriyel bir grup olarak, kentsel alanlarda enerji verimliliğine daha çok odaklanan tasarımların önemine dikkat çekerken; 15 yıl sonra etkili tasarruf düzeylerine ulaşabilmek için binalarımızda enerji tasarrufunu hayata geçiren adımlar atılması gerektiğini savunuyor. Bugün inşa edilen her ticari bina, önümüzdeki 15 yıl içerisinde tüketilecek ortalama 12,000 MWs’lik elektrik enerjisini hapsediyor.

ENERJİ YÜZDE 25 ORANINDA ARTIŞ GÖSTERECEK

Konuyla ilgili olarak Frömming şunları söylüyor: “Enerji üretimi-tüketimi elbette yeni bir tartışma konusu değil; ancak günümüz dünyasındaki hız kesmeyen kentleşme, tartışmayı sertleştiriyor. 2030’a kadar, dünya nüfusunun yüzde 60’ı kentlerde yaşıyor olacak ve kentsel alanlarındaki enerji tüketimi yaklaşık yüzde 25 oranında artış gösterecek. Sonuç olarak, günümüzün enerji açısından verimsiz binaları, artan enerji talebini karşılayamayacak. Bu nedenle, geleceğin kentleri için bugün alınan kentsel dönüşüm kararlarının, ileriyi göz önünde bulundurması gerekiyor."