Kürtçe markalı ilk ürün olan zeytinyağı piyasada

Kürtçe markalı ilk ürün olan zeytinyağı piyasada

Güneydoğu'daki marketlerin raflarında bugünlerde Kürtçe logosuyla yeni bir zeytinyağı markası göze çarparken ilk Kürtçe markalı ürünün adı Xılxali, Türkçe anlamı ise "çok ıssız".

PATENTLİ İLK KÜRTÇE ÜRÜN

Fikir sahibi; Hasan Tahsin Gücüm. Deneme amacıyla bin şişe üreterek, piyasaya sürdüğü zeytinyağları, patentli ilk Kürtçe marka olma özelliği taşıyor. Aynı zamanda bölgede unutulmaya yüz tutmuş zeytinyağı üretimini yeniden canlandırmayı hedefliyor.

MARDİN ZEYTİNLERİ İLE ÜRETİLDİ

Yağlar, Mardin'in zeytiniyle ünlü Derik ilçesinin kırsal kesimlerinde yetişen zeytinlerden yapılıyor. Bölgede yaşayan ama 1915 olaylarıyla birlikte önemli ölçüde azalan Ermeni nüfusun başlattığı bir üretimdi. Onlar Derik'i terk ettikten sonra zeytinyağı üretimi de durdu. Hasan Tahsin Gücüm, şu anda yöredeki tek zeytinyağı atölyesinin sahibi.

Kürtçe markalı ilk ürün olan zeytinyağı piyasada

"50 YIL SONRA İLK ATÖLYE"

Gücüm, 50 yıl öncesine kadar Derik'te 11 zeytinyağı atölyesinin bulunduğu söylüyor: Derik bölgesindeki Ermeniler tarafından yapılıyordu. Bu zeytinyağları sıfır asitli, tadı diğerlerinden farklı, taş baskı ve katkı maddesi yoktur. Kurduğum atölyede, tanıtım için bin tane ürettim. Zeytin sezonu geldiğinde seri imalata başlayacağım. Yıllar sonra Derik'te ilk kez yapılıyor. 50 yıldan sonraki ilk atölyedir."

İKİ DİLLİ PATENT ALDI

Gücüm, markasına patent almak için de başvurdu. Sadece Kürtçe isimle patent alamayacağını düşünen Gücüm, bu nedenle iki dilli patent aldı. Gücüm, şişelerin üzerine 'Xılxali Zeytinyağı' yazarak piyasaya sürdü: "Patenti benim adıma verdiler. Xılxali olarak aldım, Xilxali Kürtçe bir isim. Bu markanın Kürtçe olarak piyasada yer almasını istiyorum. Hem Türklere, hem Kürtlere hitap ediyorum. ir Kürt markasını oluşturmak istedim."

Kürtçe markalı ilk ürün olan zeytinyağı piyasada

ÜRÜNLERİ KÖYLÜLERDEN TOPLUYOR

Zeytin bahçesi olmayan Gücüm, köylülerden topladığı ürünlerle üretim yapıyor. Ürünlerini Diyarbakır'da küçük bir dükkanda satışa sunan Gücüm, Kürtçe isimli zeytinyağı piyasada tutarsa, işleri büyütmeyi hedefliyor. Atölyede, zeytinyağı ile birlikte sabun üretimine de başlandı.