Kurtlar Vadisi Filistin'den Almanya'ya rest

Kurtlar Vadisi Filistin'den Almanya'ya rest

Kurtlar Vadisi Filistin'in senaristi Bahadır Özdener, filmin Almanya'da gösteriminin yasaklanmasının hukuka aykırı olduğunu ve yarın bu ülkede gösterime gireceğini söyledi.

Alman Film Kontrol Derneği (FSK), vizyon tarihini gerekçe göstererek Kurtlar Vadisi Filistin filminin gösterimini engelleme kararı almıştı. Kurtlar Vadisi Filistin'in özel gösterimi Nişantaşı City's Sinemaları'nda gerçekleştirildi.

Yerli ve yabancı basının yoğun ilgi gösterdiği gösterim sonrası oyuncular, senaristler ve yönetmen kameralar karşısına geçti. Filmin Almanya'da gösteriminin yasaklanmasına ilişkin değerlendirmede bulunan senarist Bahadır Özdener, "Büyük ihtimalle yarın Almanya'da vizyona gireceğiz. Avukatlarımız gerekli başvuruları ve itirazları yaptılar. Bu zaten hukuka aykırı bir karardı" dedi.

Filmin yarın önce Almanya'da sonra da bütün Avrupa'da gösterime gireceğini söyleyen Özdener, "Bazı sinema salonları, filmle ilgili bu husus devam etse bile göstereceklerini beyan etmişler dağıtımcımıza. Alman Denetleme Kurulu'nun bir yaptırım yapma hakkı yok. Hiçbir denetleme kurulu hiçbir filmi yargılayamaz ve hüküm veremez" şeklinde konuştu. Filmin Türkiye ve İsrail arasında bir krize yol açıp açmayacağı yönündeki gazetecilerin sorusuna ise Özdener, "Ben daha kriz yanlısı birisiyim, yönetmenimizden farklı olarak. Türkiye ile İsrail arasında 1948'den beri konuşulmayan ilişkiler var. Umarım filmimiz kendi misyonundan öte bunların konuşulmasına fırsat verir" yanıtını verdi.

KESİNLİKLE BİR YAHUDİ KARŞITLIĞI İÇERMİYOR

Filmin başrol Oyuncusu Necati Şaşmaz, Kurtlar Vadisi Filistin'in kesinlikle bir Yahudi karşıtlığı içermediğini savundu. Şaşmaz, "Bizim her millete her dine her ırka her azınlığa saygımız olagelmiştir ve olacaktır. Filmimizde de bunu göreceksiniz" dedi.

"Filistin sorunuyla gerçekten mi ilgileniyorsunuz, yoksa para kazanmak için mi yaptınız?" şeklindeki bir soruya ise Necati Şaşmaz, "Benim ve diğer arkadaşlarımın inancı doğrultusunda yaptığımız bir film. Bilgimiz ve ilgimiz doğrultusunda yaptığımız bir film. İnsanlar nasıl dizilerden kazanıyorsa filmden de kazanacaksınız ki daha iyisini daha güzelini insanlara sunabilesiniz" yanıtını verdi.

Necati Şaşmaz, komedi filmi yaparak da para kazanabileceklerini, ancak yaşanan zulmün sesini duyurmak için bu filmi yaptıklarını ifade etti.

Kurtlar Vadisi Filistin'in yapımcılığını Pana Film adına Raci Şaşmaz üstlenirken, senaryosu Raci Şaşmaz, Bahadır Özdener ve Cüneyt Aysan tarafından kaleme alındı. Filmin yönetmenliğini ise Zübeyr Şaşmaz üstlendi. Kamera arkasında yine uluslararası bir ekiple çalışıldı. Özel Efekt (Special Effects) koordinatörlüğünü Mark Meddings ve dublör koordinatörlüğünü Dusan Hyska yaptı. Görüntü yönetmenliğini Selahattin Sancaklı'nın yaptığı filmin müzikleri de Kalan Müzik tarafından hazırlandı.

FİLMİN KONUSU

Gazze'ye insani yardım malzemeleri götürmeye çalışan gemilere yapılan kanlı baskın üzerine Polat Alemdar ve arkadaşları Filistin'e gitmiştir. Yapılacaklar bellidir: Bu baskının askeri planlayıcısı ve yürütücüsü olan İsrailli komutan ele geçirilmelidir. Filistinlilerle kurulan ilk temaslar sayesinde hedefine adım adım yaklaşmaya çalışan Polat Alemdar'ı bazı sürprizler beklemektedir. Hedeflerindeki kişi olan Moşe Ben Eliezer'in kural tanımaz gaddarlığı ve teknolojik imkânları işleri zorlaştırmaktadır. Polat, Moşe'ye ulaşmaya çalışırken, Filistin'de masum insanların nasıl öldürüldüklerini görür. Moşe, köyleri yıkmakta, çocukları öldürmekte ve Polat'a yardım eden herkesi hapse atmaktadır. Ancak teknolojik imkânlar ve kural tanımazlık, Moşe'yi kurtarmaya yetmeyecektir.