Kurum: 1 ayda 2 bin konut sattık

Son günlerde emlak sektöründe 'balon' tartışması yaşanıyor. Arz fazlası iddialarına, bir de 'fiyatlar geri gidiyor' söylemleri eklendi.

Kurum: 1 ayda 2 bin konut sattık

"1 AYDA 2 BİN KONUT SATTIK"

Konu ile ilgili açıklama yapan Emlak Konut GYO'nun Genel Müdürü Murat Kurum, sektörle ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Akşam gazetesinden Şenay Büyükköşdere'nin haberine göre, Kurum sektörde kriz olmadığını belirterek, "Son 1 ayda piyasaya 4.200 konut, 5.5-6 milyar TL'lik iş sürüyoruz. 1 ayda 2 bin konut sattık, ne balonu, ne krizi…" diye konuştu.

"3 KAT TALEP GELDİ"

Kurum ülkenin zor bir dönemden geçtiğini ifade ederek, "Türkiye'nin en büyük GYO'su olarak, piyasada sinyalleri en doğru alacak kurumuz. Elbette ülkemiz zor bir süreçten geçti. Ancak yoluna daha güçlü bir şekilde devam ediyor. Biz son 1 ayda piyasaya 4 bin 200 konut sürdük. Gebze’de 1.800 konut için satışa çıktık, 3 kat talep geldi. Ve tamamı satıldı. Ardından Ankara Mühye'de Başkent projemizi satışa sunduk. 1 haftada 200 konut satıldı. Yani 1 ayda 2 bin konut sattık. Sanırım bu, kriz söylemlerine en iyi yanıt olur. Orta ve orta altındaki konut ihtiyacı bitmedi ki. Türkiye'de sadece nüfus artışından, köyden kente göçten, yılda 600 bin konut ihtiyacı var. Kentsel dönüşümü, yenilenmesi gerekenleri koyduğunuzda bu sayı 1 milyona çıkıyor" dedi.

Kurum: 1 ayda 2 bin konut sattık

"İNŞAAT MALİYETLERİ FİYATLARA YANSITILMADI"

Emlak Konut GYO'nun Genel Müdürü Murat Kurum, konut fiyatlarının düşmediğini açıklayarak, "Fiyatlar şu an aynı ancak maliyet girdilerine baktığınızda dolardaki artıştan dolayı inşaat maliyetleri arttı ve bu artış, fiyatlara yansıtılmadı. Son 1 ayda dolarda yüzde 15 oynama oldu. İnşaatın yüzde 50’ye yakını dolara endeksli malzeme. Şu an inşaat maliyetlerine direkt yüzde 10-15 yansıdı. Müteahhit burada yüzde 10-15 kârından feragat ediyor, fiyatları artırmıyor. Bırakın artırmamayı bir de faiz oranlarını aşağı çekerek, cazibe yaratmaya çalışıyor. Dolayısıyla konut fiyatları düşmedi ama şu anda olması gereken rakamın yüzde 25-30 altında" ifadelerini kullandı.

"KONUT ALMANIN TAM ZAMANI"

Bu durumun alıcılar için bir fırsat olduğunu da sözlerine ekleyen Kurum, "Hem de büyük bir fırsat. Bugün sunulan kampanya oranları, ödeme şekilleri oldukça uygun. Bankalara baktığımızda faizler 0.90 - 1 arasında gibi görünse de şu an hiçkimse bu rakamları telaffuz bile etmiyor. Herkes 70’lere 60’lara 80’lere çekmiş durumda. Bizim 15 Temmuz’dan sonra yaptığımız kampanya bir milat oldu. Biz faizi 0.70’e çekince, o bir sınır oldu. Birçok projede bu faiz oranlarının üstüne çıkmıyorlar, çıkamıyorlar. Dolayısıyla sektör her türlü fedakarlığı yapıyor. O yüzden konut almanın zamanı" dedi.