Kurumların SMS'lerinde gördüğümüz MERSİS numarası nedir
ensonhaber.com

mersis

MERSİS, ticaret sicili işlemlerinin elektronik ortamda yürütüldüğü, ticaret sicil kayıtları ile tescil ve ilan edilmesi gereken içeriklerin düzenli olarak depolandığı ve elektronik ortamda sunulduğu merkezi bir bilgi sistemidir.

MERKEZİ SİCİL KAYIT SİSTEMİ

Diğer bir deyişle MERSİS (Merkezi Sicil Kayıt Sistemi), kamu kurumlarının, tüzel kişilikler (Gerçek kişilerden oluşan fakat yasaya göre onlardan ayrı ve aynen gerçek kişiler gibi hak ve yükümlülükleri olan kuruluşlar) ile ilgili ihtiyacı olan bilginin tek noktadan sunulmasını ve şirket bilgilerinin uluslararası standartlara uyumlu hale getirilmesini sağlamayı amaçlayan bir sistem.

MERKEZİ VERİ TABANI

Sistemde yer alan bilgilerin, kişisel bilgilerin mahremiyeti ve AB müktesabatı çerçevesinde belirlenecek kurallara göre özel sektör kuruluşlarıyla paylaşımını gerçekleştiren MERSİS projesinin birinci aşamasında, ticaret sicilinde işlem gören ticari işletmeler, şahıs işletmesi, yabancı şirket Türkiye temsilcilikleri, sermaye şirketleri, kooperatifler ile dernek ve vakıflar ve bunlara ait işletmelere ilişkin bilgilerin yer aldığı ve bunlara ilişkin ticaret sicilindeki bütün işlemlerinin online yapılabilmesine imkan sağlayan merkezi veri tabanı oluşturulmaktadır.

MERSİS'İN OLUŞUMU

28.07.2006 tarihli Bilgi Toplumu Stratejisi ve Eylem Planında yer alan; Merkezi Tüzel Kişilik Bilgi Sistemi ve Çevrimiçi Şirket İşlemleri Projeleri 08 Ekim 2010 tarihinde birleştirilerek Merkezi Sicil Kayıt Sistemi (MERSİS) adını almıştır.

MERSİS NUMARASI

Kayıtdışı Ekonomiyle Mücadele Eylem Planında yer alan temel projelerinden birisi olan MERSİS Projesi kapsamında her bir esnaf işletmesine tekil, benzersiz, 16 haneli bir numara veriliyor.

KAYIT DIŞILIĞIN AZALMASINI SAĞLIYOR

Sistem, kayıt dışılığın azaltılması anlamında önemli bir araç olduğu gibi işletmelerin mesleki faaliyetleriyle ilgili tek bir sistemde bilgi tutulmasını sağladığı için kamuda tek bir ortak hafıza oluşmasını sağlıyor.

Kurumların SMS'lerinde gördüğümüz MERSİS numarasının da görüldüğü SMS örneği;

Kurumların SMS'lerinde gördüğümüz MERSİS numarası nedir