Kuzey Kore tartışmalı roketi fırlattı

Kuzey Kore tartışmalı roketi fırlattı

Kuzey Kore, uluslararası uyarılara ve BM Güvenlik Konseyi kararına rağmen uzaya uzun menzilli roket gönderdi. Ülkenin resmi haber ajansı KCNA, roketin başarılı bir şekilde uzaya fırlatıldığını ve üzerindeki uydunun yörüngeye yerleştirildiğini iddia etti.

KCNA, roketin Kuzey Kore'nin batı sahilindeki uydu fırlatma merkezinden gönderildiğini duyurdu. Roketin bir parçasının fırlatma planında olduğu gibi Filipinler açıklarında düştüğü bildirildi.

DÜNYA UMURUNDA DEĞİL

Babası Kim Jong'un Aralık 2011'de ölmesinin ardından iktidara gelen genç lider Kim Jong Un, Kuzey Kore'nin balistik füze ve nükleer silah hedeflerinin ve agresif politikalarının devam edeceğini bir kez daha gösterdi. Birleşmiş Milletler'in yanı sıra başta ABD, Güney Kore ve Japonya olmak üzere birçok ülke Kuzey Kore'nin bu hamlesini kınaması Kim'in umurunda bile değil..

ABD'DEN AÇIKLAMA

Washington yönetiminden ismi açıklanmayan bir yetkili, "Fırlatmayı fark ettik ve durumu gözlemliyoruz. Gerekli açıklamayı daha sonra yapacağız" dedi.

Ardından Beyaz Saray, Kuzey Kore'nin uzaya uzun menzilli roket göndermesini "bölgesel güvenliği tehdit eden yüksek derecede provokatif bir eylem" olarak niteledi.

RUSYA: KABUL EDİLEMEZ

Rusya Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada ise Kuzey Kore'nin BM Güvenlik Konseyi'nin 1874 sayılı kararını ihlal ettiği belirtilirken, bu girişimin kabul edilemez olduğu açıklandı.

GÜNEY KORE: SONUÇLARINA KATALACAKSINIZ

Güney Kore Devlet Başkanı Lee Yung-bak, ulusal güvenlik konseyini acil toplantıya çağırırken Dışişleri Bakanı Kim Sung-hwan, Kuzey Kore'ye uygulamanın sonuçlarına katlanacağı uyarısında bulundu.

ÇİN VE JAPONYA'DAN DA TEPKİ VAR

Japonya Dışişleri Bakanlığı ise BM Güvenlik Konseyi'nin acilen toplanması talebinde bulundu.

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hong Ley de uluslararası toplumun genel olarak endişe duyduğu Kuzey Kore'nin uzun menzilli füze denemesini esefle karşıladıklarını belirtti.

Kuzey Kore tartışmalı roketi fırlattı