Kuzey Kore lideri Kim Jong-un Çin'i ziyaret etti
AA

Şinhua ajansı, Kuzey Kore İşçi Partisi Komitesi Başkanı ve Devlet Konseyi Başkanı Kim Jong-un'un, Çin Komünist Partisi Genel Sekreteri ve Devlet Başkanı Şi Cinping'in daveti üzerine 25-28 Mart'ta Çin'e resmi olmayan bir ziyaret gerçekleştirdiğini duyurdu.

Kuzey Kore lideri Kim Jong-un Çin'i ziyaret etti

GÜNEY KORE VE ABD KONUŞULDU

Kim'in Çin ziyareti sırasında Şi ile bir araya gelerek ikili ilişkiler, Kore Yarımadası'ndaki gelişmeler, Kuzey Kore'nin Güney Kore ve ABD ile ayrı ayrı yapacağı liderler zirvelerine ilişkin konuların görüşüldüğü aktarıldı.

Kuzey Kore lideri Kim Jong-un Çin'i ziyaret etti

"KORE YARIMADASI'NA BARIŞ GETİRMEYE YÖNELİK KARARLILIK"

Kim Jong-un, Devlet Başkanı Şi ile görüşmesinde, "Kore Yarımadası'nın nükleerden arındırılmasının değişmez tavırları olduğunu" söyleyerek, "Kuzey ve Güney Kore ilişkilerinin karşılıklı barış ve iş birliği ilişkisi düzlemine getirmeye yönelik kararlığını" vurguladı.

Kuzey Kore lideri Kim Jong-un Çin'i ziyaret etti

"ABD İLE DİYALOG KURMAYA HAZIRIZ"

"Güney Kore ve ABD liderleri ile bir araya gelerek diyalog kurmaya hazır olduğunu" dile getiren Kim, şunları kaydetti:

"Güney Kore ve ABD bizim iyi niyetli çabalarımıza karşılık verir, barış ve istikrara katkı yapacak bir atmosfer oluşturmaya yardımcı olursa, Kore Yarımadası'nın nükleer sorunu çözüme kavuşabilir. Çin'in stratejik diyaloğu güçlendirmesini, müzakere ve diyalog havasının Kore Yarımadası'na getireceği istikrar ve barış yönlü ılımlı havayı ortaklaşa korumasını umuyoruz."

Kuzey Kore lideri Kim Jong-un Çin'i ziyaret etti

"YAPICI VE AKTİF ROL ALMAYI SÜRDÜRECEĞİZ"

Çin lideri Şi ise Pyongyang yönetiminin sorunları diyalog ve müzakere yoluyla çözme konusunda ortaya koyduğu iradeyi takdir ettiklerini anlatarak, "Kore Yarımadası'nın nükleerden arındırılması, bölgede barış ve istikrarın korunması amacıyla yapıcı ve aktif rol oynamayı sürdüreceklerini" belirtti.

Kuzey Kore lideri Kim Jong-un Çin'i ziyaret etti

BİTENE KADAR GİZLENEN ZİYARET

Japon NTV televizyonu ve yayın kuruluşu NHK, alışılmadık biçimde korunan özel bir trenin pazartesi günü Pekin'e geldiğini, trende üst düzey bir heyet bulunduğunu ve kentte güvenliğin artırıldığını duyurmuş, haberin ardından Kuzey Kore lideri Kim veya Kim'in kız kardeşinin bir heyetle trenle Çin'e geldiğine yönelik haberler çıkmıştı.

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hua Çunying, dün düzenlediği basın toplantısında, söz konusu haberlere ilişkin kendisine yöneltilen sorulara, "Bahsettiğiniz konudan bir şey anlamıyorum. Bir bilgi olursa yayımlarız." yanıtını vermişti.

Kuzey Kore lideri Kim Jong-un Çin'i ziyaret etti

İLK YURT DIŞI ZİYARETİ

Kim'in Çin ziyareti, aynı zamanda göreve başladığı 2011'den bu yana yaptığı ilk yurt dışı ziyareti oldu.

Kuzey Kore lideri Kim'in nisan ayı sonunda Güney Kore Devlet Başkanı Moon Jae-in, mayıs ayına kadar da ABD Başkanı Donald Trump ile bir araya gelmesi planlanıyor.

Kuzey Kore lideri Kim Jong Un'un sürpriz Çin ziyareti Asya'da karmşık tepkilere yol açtı. Kim'in ziyaretinin, Çin'in ABD'ye yönelik bir mesajı olduğu belirtilirken, Uzak Doğu'dan ziyaret için önemli tepkiler geldi.

Kuzey Kore lideri Kim Jong-un Çin'i ziyaret etti

"NÜKLEER PROGRAMI BİTMELİ"

Kyodo ajansının haberine göre, Japonya Başbakanı Şinzo Abe, Kuzey Kore ile Çin liderleri arasında gerçekleşen beklenmedik ziyaretin ardından, Pyongyang yönetimiyle yapılan herhangi bir görüşmenin ülkenin nükleer silah programını bitirmesi gerektiğini belirtti.

Abe, parlamentodaki bir komitede yaptığı açıklamada, Japonya'nın, Çin'den konuyla ilgili bir ayrıntılı bir açıklama almak istediğini söyledi.

Şinzo Abe, "Şu anda daha çok Kuzey Kore tarafının görüşme çabası içinde olduğu bir durum içindeyiz. Önemli olan, Kuzey Kore'nin, tamamen ve geri dönüşü olmayan bir şekilde nükleer ve füze programlarından vazgeçmesi."dedi.

Japonya Hükümet Sözcüsü, Kabine Baş Sekreteri Yoshihide Suga da somut adımlar atana kadar Kuzey Kore'ye yönelik yaptırımların sürdürülmesi gerektiğini ifade etti.

Kuzey Kore lideri Kim Jong-un Çin'i ziyaret etti

GÜNEY KORE MEMNUN

Yonhap ajansının haberine göre, Güney Kore hükümeti, Kuzey Kore lideri Kim Jong-un ile Çin Devlet Başkanı Şi Cinping arasındaki son görüşmeyi memnuniyetle karşıladı.

Güney Kore Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, "Hükümet, Kim Jong-un'un, pazar gününden çarşamba gününe kadar süren Çin ziyaretinden ve Çinli liderlerle yaptığı görüşmelerden memnuniyet duyuyor." ifadesine yer verildi.

Açıklamada, "Hükümet, Koreler arası ve Kuzey Kore-ABD zirvelerinden önce, Kim tarafından gerçekleştirilen Çin ziyaretinin, Kore Yarımadası'nın nükleer silahlardan arınmasına ve barışın tesisine katkıda bulunacağını umuyor." ifadesi kullanıldı.

Kuzey Kore lideri Kim Jong-un Çin'i ziyaret etti

TRUMP'TAN İLK TEPKİ

ABD Başkanı Donald Trump, Kuzey Kore lideri Kim Jong-un'un Pekin ziyaretinin ardından ilk yorumunu beklenildiği üzere Twitter üzerinden yaptı. Trump mesajında "Artık Kim Jong-un'un halkı ve insanlık için doğru olanı yapması konusunda iyi bir şans var. Görüşmemizi dört gözle bekliyorum" ifadelerini kullandı.

Trump Twitter'dan yaptıpı açıklamada "Yıllarca ve birçok yönetim süresince herkes Kore Yarıması'nda barışın ve nükleer silahlardan arındırmanın çok küçük bir olasılık bile olmadığını söyledi. Artık Kim Jong-un'un halkı ve insanlık için doğru olanı yapması konusunda iyi bir şans var. Görüşmemizi dört gözle bekliyorum" dedi.

PYONGYANG DÜNYAYA AÇILIYOR

Çin lideri Şi de Pyongyang yönetiminin sorunları diyalog ve müzakere yoluyla çözme konusunda ortaya koyduğu iradeyi takdir ettiklerini belirterek Kore Yarımadası'nın nükleerden arındırılması, bölgede barış ve istikrarın korunması amacıyla yapıcı ve aktif rol oynamayı sürdüreceklerini ifade etmişti.

Kuzey Kore lideri Kim'in nisan sonunda Güney Kore Devlet Başkanı Moon Jae-in, mayıs ayına kadar da ABD Başkanı Donald Trump ile bir araya gelmesi planlanıyor.

Kim'in Çin ziyareti, aynı zamanda göreve başladığı 2011'den bu yana yaptığı ilk yurt dışı ziyareti oldu.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)