Kuzey Kore'den ABD'ye: Kırmızı çizgiyi aştınız
AA

Kuzey Kore Dışişleri Bakanlığı ABD işleri sorumlusu Hun Song Ryol,  ABD'nin, Kim'i bireysel yaptırım listesine almasının bardağı taşıran son damla  olduğunu belirtti.

Hun, ABD ve Güney Kore'nin gelecek ay askerden arındırılmış bölgenin  güneyinde ortak askeri tatbikat düzenleyerek savaş oyunu oynaması halinde,  şiddetli bir hesaplaşmanın patlak verebileceği uyarısında bulundu.

"ABD, KIRMIZI ÇİZGİYİ GEÇTİ"

Kuzey Kore'nin, ABD ve Güney Kore'nin eğitimlerinde başkent  Pyongyang'ın işgali için asker yetiştirdiğine inandığını belirten Hun, "Obama hükümeti, Kuzey Kore ile siyasi ve askeri hesaplaşmasında istenmeyen bir duruma  düşmemek adına ülkenin yüce onuruna meydan okumak adına saygısızlık yapacak kadar ileri gitmiştir." dedi.

ABD'nin "kırmızı çizgiyi" geçtiğini söyleyen Hun, "Biz bunu bir savaş ilanı olarak görüyoruz." ifadesine yer verdi.

Hun, Pyongyang'ın, iki ülke arasındaki her şeyin "savaş hukuku" kapsamında ele alınması gerektiğini açıkça ifade ettiğini sözlerine ekledi.

Hun'un açıklamalarıyla ilgili ABD ve Güney Kore hükümetinden herhangi bir yorum yapılmadı.

ABD- KUZEY KORE İLİŞKİLERİNDE YÜKSELEN GERİLİM

Pyongyang yönetimi, geçen günlerde Washington hükümetiyle son resmi  iletişim kanalı olan "New York channel" yayınını da kesmişti.

ABD Hükümeti, ay başında Kuzey Kore lideri Kim Jong-un hakkında  yaptırım kararı almış ve Kuzey Koreli 10 üst düzey yöneticiyi ve 5 kamu  kuruluşunu da ABD'nin kara listesine eklemişti. ABD Hazine Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, yaptırım kararlarının Kuzey Kore rejiminin "meşhur" insan hakları ihlalleri gerekçesiyle alındığı belirtilmişti.

Bakanlık, Kuzey Kore hükümetinin yasa dışı silahlanma ve nükleer  girişimlerini destekleyen 14 kişi ve 8 kuruluşa da geçtiğimiz aylarda yaptırım  kararı almıştı.

Kuzey Kore Dışişleri Bakanı Ri Yong-ho, salı günü yaptığı açıklamada,  "Küçük bir ülkeye eziyet eden ve zarar veren ülke güçlü de olsa, güvende  olmayacağını göstermeye hazırız. ABD bunun bedelini çok ağır bir şekilde  ödeyecektir" ifadelerini kullanmıştı.

Diğer yandan, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, ASEAN 49. Dışişleri  Bakanları Toplantısı'nda, Kuzey Kore'nin nükleer faaliyetlerini sürdürmesinin  oldukça provokatif ve endişe verici olduğunu söylemiş, Pyongyang yönetiminin  nükleer çalışmalarına son vermemesi durumunda sonuçlarına katlanması gerektiğini  bildirmişti.

ABD Başkanı Barack Obama, 17 Mayıs'ta son dönemdeki nükleer denemeleri  nedeniyle Kuzey Kore'ye yeni yaptırımlar uygulanmasını öngören kararnameyi  imzalamıştı.

BM Güvenlik Konseyi, geçen ay başında yaptığı açıklamada, Kuzey  Kore'nin 27-28 Nisan ve 31 Mayıs'ta başarısız olan balistik füze denemelerini  kınayarak, bu ülkeye uygulanan yaptırımların artırılabileceği uyarısında  bulunmuştu.

Güney Kore ve ABD mart ayında, Kore yarımadasındaki bugüne kadarki en  geniş katılımlı askeri tatbikatı düzenlemiş ve iki ülkenin her yıl düzenlediği  ortak tatbikata katılan asker sayısı önceki dönemlere göre iki kat artmıştı.  Nisan ayının sonuna kadar süren tatbikatta 300 bini Güney Kore, 15 bini ABD'den toplam 315 bin asker yer almıştı. Bu yıl "Operasyon Planı (OPLAN) 5015" olarak adlandırılan tatbikat, Kuzey Kore'nin olası saldırılarını etkisiz hale getirme  stratejileri içermişti. Dışişleri Bakanı Ri Su-yong ise ABD-Güney Kore'nin Kore  yarımadasında nükleer savaş tatbikatı yaptığını belirterek, bu tatbikata ara  verilmesi halinde nükleer denemeleri durduracaklarını ifade etmişti.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)