Şeker hastalığını ortadan kaldırabilecek yeni hücreler elde edildi
ensonhaber.com

San Francisco Üniversitesi'ndeki bilim insanları, diyabet hastalığını ortadan kaldırabilecek yeni bir buluşa imza attı.

Araştırmacılar, ilk kez insan kök hücrelerini, hücre kaybı olan insanların hücrelerinin yerini alabilecek insülin üreten hücrelere dönüştürdü.

diyabet

İNSÜLİN ÜRETEN HÜCRELER GELİŞTİRİLDİ

Bilindiği gibi, pankreasta insülin üretimini tahrip eden, glikoz regülasyonunu sınırlayan ve yüksek kan şekeri seviyelerine neden olan tip 1 (T1) diyabeti önlemenin bilinen bir yolu yoktur.

Hastalık, düzenli insülin alımlarıyla tedavi edilebilir, ancak hastalığı olan insanlar sıklıkla böbrek yetmezliği, kalp hastalığı ve felç gibi ciddi sağlık sorunları yaşayabilirler.

şeker hastalığı

Nature Cell Biology dergisinde geçen hafta yayınlanan bir araştırmanın yazarı olan Matthias Hebrok, pankreas hücrelerine benzeyen ve onlar gibi insülin üretebilen hücreler geliştirdiklerini ifade etti.

Bu hücreleri diyabetli hastalara nakledebilmek için gerekli adımları atacaklarını söyleyen Hebrok, geliştirilen hücrelerin şeker hastalığını ortadan kaldırabileceğini açıkladı.

diyanet

Hayati tehlikesi olan hastalar için pankreas nakli yapılabilir, ancak bu yöntemin beklemesi çok uzundur ve büyük risklere sahiptir. Bu nedenle yeni elde edilen insülin üretebilen hücreler, şeker hastalığı açısından kritik öneme sahiptir.

Araştırmacılar, insülin üretebilen hücreleri ileride daha kapsamlı tedavilerde kullanmak için çalışmalarına devam ederken, bu yeni buluş ileride şeker hastalıklarını tamamen ortadan kaldırabilir.