Letonya Türkiye'ye desteğini açıkladı
AA

letonya

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Rajmonds Jansons, AA muhabirine yaptığı  açıklamada, "Letonya, NATO müttefiki olan Türkiye ile dayanışma içerisindedir. Rusya'nın Türkiye'deki NATO hava sahasının ihlalini kınıyoruz" ifadesini  kullandı.

"GÜVENLİK VE DOKUNULMAZLIK İÇİN GEREKLİ HER ADIMI ATARIZ"

Hava sahasını koruma adına Türkiye'nin eylemlerini desteklediğini belirten Jansons, Rus uçağının düşürülmesi ile müttefik güçlerin NATO'nun toprakları ve hava sahasının güvenliğini ve dokunulmazlığını sağlamak için gerekli her adımı atacakları mesajının açık bir şekilde verildiğini kaydetti.

5 Ekim'de Rusya'nın Türk hava sahasını ihlalini hatırlatan Jansons, "NATO, daha önce Rusya'yı Türkiye'nin hava sahasını ihlal ettiği için uyarmıştı.  Bunun dikkate alınması gerekiyordu"dedi.

10 KEZ UYARILMIŞTI

Türkiye-Suriye sınırında Türk hava sahasını, 5 dakika içinde 10 kez  uyarılmasına rağmen ihlal eden SU-24 tipi savaş uçağına angajman kuralları  çerçevesinde bölgede devriye görevinde bulunan iki Türk F-16 uçağı müdahalede  bulunmuştu.

Rusya, Hatay'ın Yayladağı ilçesinin karşısında Suriye'nin Bayırbucak bölgesine düşen uçağın kendisine ait olduğunu açıklamış, NATO, uçağın hava ihlali  yaptığına ilişkin Türkiye'nin paylaştığı bilgilerin doğruluğunu teyit etmişti. Ekim ayı başında da Rusya'ya ait savaş uçakları Türk hava sahasını ihlal etmiş, Rus yetkililer olayın ardından özür dileyerek benzer durumların tekrarlanmayacağını bildirmişti. Türkiye ise hava sahası ihlallerine askeri karşılık verilmesini içeren angajman kurallarının uygulanacağı uyarısını yinelemişti.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)