Libya'da Kaddafi'nin çadırı çöküyor

Libya'da Kaddafi'nin çadırı çöküyor

Dünyanın önde gelen haber ajansları bölgeden sıcak gelişmeler konusunda önemli haberler geçiyor.

Reuters: Başkent Trablus'ta hükümet binası ateşe verildi.
AFP: Muhalifler devlet televizyonunu ele geçirdi...

Libya makamları, İsrail'e çalıştığını iddia ettiği organizasyonun üyelerini yakaladığını ve bu kişilerin arasında Türklerin de bulunduğunu öne sürdü.

KİM BU TÜRKLER?

Libya resmi haber ajansının duyurusunun ardından Türkiye'nin Trablus Büyükelçiliği, Libya hükümetine, “Madem suçluyorsunuz, kim bu Türkler” diye sordu. Libya'da çalışan, evleri ve iş yerleri yağmalanan Türkler, çatışmaların yoğunlaştığı Bingazi, Derne ve Jalo'da tahliye edilmeyi bekliyor.

Libya'da ayaklanmadan görüntüler

LİBYA'da isyanın çapı giderek büyürken, Kaddafi yönetimi ülkeyi karıştırmak ve istikrarsızlığa sürüklemenin suçunu aralarında Türk vatandaşlarının da bulunduğu “dış güçlere” çalışan çetelere yükledi. Ankara ve Trablus arasında, çalıştıkları firma ve evlerinde yağma ve saldırılara maruz kalan panik içindeki binlerce Türk'ün tahliyesi için yoğun diplomasi trafiği yaşanıyor.

TÜRKLER DE TUTUKLANDI

Libya'nın resmi yayın organları, ülkenin çeşitli bölgelerinde yapılan yönetim karşıtı gösterileri ve meydana gelen kaos ortamını “siyonist güçlere hizmet eden” bazı Müslüman ülke mensubu çetelerin organize ettiğini belirterek, bu ülke vatandaşları arasında Türkler'i de saydı. Libya'nın resmi gazetesi Jana News, El Fecri Cedid ve El Şems'te yayımlanan haberlerde, kaos ortamından dış güçlerin sorumlu olduğu belirtilerek, ülkeyi karıştırmak ve istikrarsızlığa sürüklemek üzere yetiştirilen yabancı güçlerin Libya'ya sızdığı yazıldı. Kamu güvenliği güçlerinin bu yabancı unsurların bir kısmını yakalamayı başardıkları kaydedilen haberlerde, yakalananlar arasında Tunuslu, Mısırlı, Sudanlı, Filistinli, Suriyeli ve hatta Türklerin olduğu belirtildi.

İSRAİL YÖNLENDİRİYOR İDDİASI

Sözü edilen yabancı unsurların şiddet eylemlerini tetikledikleri ve yakalananlar hakkında soruşturma başlatıldığı belirtilerek, bu şebekenin İsrail eski Askeri İstihbarat Başkanı Amos Yadlin'e bağlı çalıştığı bu kişilerin Tunus, Fas, Sudan, Mısır, Lübnan ve İran'da görev yaptıkları ve şimdide Libya'ya sızdıkları kaydedildi. Libya makamları bu kişileri hastahane, banka, adliye binaları, hapishane, karakol ve kamu binalarını yakmakla suçluyor.

TÜRKİYE HEMEN SORDU

Libya resmi yayın organlarında Türkler'in de suçlanması, Libya Büyükelçiliği'ni harekete geçirdi. Büyükelçilik, Libya makamlarına bir yazı göndererek Türk vatandaşlarının suçlanmasına yönelik haberler konusunda ‘ayrıntılı bilgi' talep etti ve bu haberlerin doğruluğuna yönelik bazı kanıt talep etti.