Liselere yeni model çalışmasında sona doğru
ensonhaber.com

Mart ayında açıklanması beklenen yeni modelde, liselerde ders saatleri azalırken, öğrenciler üniversite hedefleri doğrultusunda alanlarında derinleşecek ve değişen hedefler durumunda da ‘esnek koşullara sahip olacak.

YENİ ORTAÖĞRETİM MODELİ

5 yıllık strateji planı kapsamında hazırlanan modele ilişkin çalışmalarda öne çıkan fikir yeni bir dershane ya da üniversite sınavına hazırlık sistemi değil, yeni bir ortaöğretim modeli oldu.

Liselere yeni model çalışmasında sona doğru

ZORUNLU DERS SAATLERİ AZALTILIYOR

Bu kapsamda, ilk olarak liselerdeki zorunlu ders saatlerinin azaltılması planlandı. Öğrencilerin üzerinden zorunlu yükün kaldırılmasının ardından, öğrencilerin üniversiteye ilgi, yetenek ve yönelimlerini ölçerek, hedefler sunmayı amaçlandı.

Liselere yeni model çalışmasında sona doğru

ÖĞRENCİNİN İLGİSİNE GÖRE ÇALIŞMA

Sonrasında ise öğrencilere kalan zamanlarda, ilgilerine göre çalışmalar yürütebilecekleri çalışmalar yapmasının önünün açılması hedeflendi.

ALAN YÖNELİMİ OLACAK

İlköğretimde temel derslerin alınmasının ardından, bunların lisede tekarlanmayarak, arttırılan zamanlarda öğrenciler üniversite yönelimlerine göre alanlarında derinleşecek.

Liselere yeni model çalışmasında sona doğru

ESNEK ŞERİT MODELİ

Tercih ettiği alanlardaki ders saatleri artırılacak ve laboratuvar çalışmaları ile bu dersler desteklenecek.

Modele ilişkin trafik metaforu kullanan Bakanlık; hızlı gitmek, ortadan gitmek, kenardan gitmek gibi, çocuğun her an şerit değiştireceği esnek bir model tarifi ile modeli açıklıyor.