Macaristan geri yollanan sığınmacıları kabul etmeyecek
ensonhaber.com

Macaristan geri yollanan sığınmacıları kabul etmeyecek

Janos Lazar, katıldığı bir forumda sığınmacı kriziyle ilgili yaptığı açıklamada, özellikle ilkbahar ve yaz aylarında sığınmacı baskısının artabileceğini anlattı.

Yasa dışı sığınmacıların ülkeye alınmaması gerektiğini söyleyen Lazar, ilkbahar ve yaz aylarında 'bazı sürprizler' olabileceğini, bu nedenle polis ve askeri gücünü artırdıklarını ifade etti.

"30 BİN SIĞINMACIYI YOLLAMAK İSTİYORLAR"

Macaristan üzerinden Batı Avrupa'ya geçen sığınmacıların ülkeye geri gönderilmek istendiğine dikkati çeken Lazar, "İsveç ve Almanya başta olmak üzere Batı Avrupa ülkelerinden 2015 yılında oraya ulaşan yaklaşık 30 bin sığınmacıyı Macaristan'a geri yollamak istiyorlar. Bu, önümüzdeki aylarda ciddi tartışmalara neden olacak. Bu insanlar Avrupa Birliği'ne ilk olarak Macaristan üzerinden değil Yunanistan'dan girdi. Bu yüzden Macar hükümeti bu insanları kabul etmemek için her adımı atacak." diye konuştu.

YENİ TEL ÖRGÜ KARARI

Bakan Lazar, Macar hükümetinin, Macaristan-Sırbistan sınırında yeni bir tel örgü yapma kararı aldığı bilgisini de paylaştı.

"Macar hükümeti her zaman Avrupa'ya sınırları tel örgülerle, hukuki adımlarla ve insan gücü ile korunmasını tavsiye ediyor" değerlendirmesinde bulunan Lazar, Macar sınırında bir günde 10 bin polis ve askerin görev yaptığı günlerin olduğunu vurguladı.

Macaristan'da halihazırda 580 sığınmacının yaşadığını aktaran Lazar, ilerleyen süreçte yapılacak kanuni düzenlemelerle ülkedeki tüm sığınmacıların sınırda inşa edilecek konteynerlere nakledileceğini ve iltica başvurularının bu bölgede değerlendirileceğini açıkladı.

ROMANYA SINIRINA DA TEL ÖRGÜ DÜŞÜNÜLÜYOR

Ayrıca Lazar, Macaristan'ın Romanya sınırına tel örgü çekmediğini ancak bu konuda tüm hazırlıkların yapıldığına değinerek, bu bölgede de durumun ağırlaşması halinde hemen harekete geçmeye hazır olduklarını sözlerine ekledi.