Madenlerde 'Risk Analizi' dönemi başladı
Ajanslar

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından, Bakan Berat Albayrak’ın talimatı ile sil baştan ele alınan maden denetimlerinde ilk sonuçlar ortaya çıktı.

Ağustos ayından itibaren hayata geçirilen “Risk Yönetimi Yol Haritası” kapsamındaki denetimlerde, madenlerdeki güvenlik risklerine ve eksiklere müsamaha gösterilmedi.

Madenlerde 'Risk Analizi' dönemi başladı

258 KÖMÜR MADENİNE FAALİYET DURDURMA CEZASI

5.467 maden sahasını denetleyen Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’na bağlı Maden İşleri Genel Müdürlüğü ekipleri, 258 kömür madenine faaliyet durdurma cezası verdi. Yapılan denetimler sonucu toplamda ise 1.780 maden işletmesinde faaliyet durduruldu. İşletme faaliyeti açısından tehlikeli durumlar tespit edilmesi, ruhsat sahası için daimi nezaretçi ataması olmaması, ÇED, Mülkiyet, İşyeri açma ve çalışma ruhsatı gibi izinlere sahip olunmaması durumlarında “üretim veya madencilik faaliyetlerini durdurma” cezaları uygulandı.

MADEN OCAKLARI 3'E AYRILDI

Maden ocaklarının işletme güvenliği açısından tehlike içeriğine göre 3’e ayıran bakanlık, yılda bir kez denetlenmesi gereken madenleri risk gruplarına göre “kırmızı, sarı ve mavi” renkli gruplara ayırmış, ve her risk grubunu ayrı sıklıklarda denetlemeye başlamıştı. Yeni modelde kırmızı grup yılda 4 kez, sarı grup 2 kez, mavi grup ise 1 kez denetlenmeye başlamıştı.

Madenlerde 'Risk Analizi' dönemi başladı

DENETİMLER ARTACAK

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı yetkililerinden edinilen bilgilere göre, denetimler 2017 yılında başlamak üzere 2018 yılında artarak devam edecek. 69 yeni yeraltı maden uzmanı istihdam eden MİGEM, gerekli teknik ve idari eğitimler verilerek, ruhsat sahalarında inceleme ve denetim işlerinde görevlendirmelere başladı. 2017 yılı yarısından sonra yeni model ile denetimlere başlayan MİGEM’in yıl sonuna kadar 6 binden fazla denetimi tamamlayacağı ifade edilirken, 2018 için ise en az 7 bin sahada denetim hedefi konuldu.

HABERSİZ BASKIN DENETİMLER

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın yeni denetim modelinde uygulamaya geçirdiği bir ilk de baskın denetimler oldu. Bakanlık, yeni dönemde yüksek risk grubundaki sahalara habersiz ve anlık baskın denetimler gerçekleştirmeye başladı. Bu uygulama ile madenlerde güvenlik önlemlerinin dönemsel değil, kalıcı hale getirilmesi ve risk barındıran madenlerin en iyi şekilde tespit edilerek işletme güvenliği açısından tehlike içermeyecek şekilde yapılanmasının sağlanmasının amaçlandığı ifade edildi.