Madımak Olayları'nın anısına Sivas'ta karanfil bırakıldı
Ajanslar

Sivas Valisi Alim Barut, Belediye Başkan Vekili Erdal Karaca, İl Jandarma Komutanı Okçin Akşit, Cumhuriyet Üniversitesi Rektörü Faruk Kocacık, Cem Vakfı Sivas Şube Başkanı Ali Dağ, İl Emniyet Müdürü Turgay Çalışkan ve bazı protokol üyeleri 2 Temmuz Madımak Olayları’nın 22’nci yıl dönümü nedeniyle Sivas İl Özel İdaresi tarafından Bilim ve Kültür Merkezi’ne dönüştürülen eski Madımak Oteli binasına geldi. Vali Alim Barut ve beraberindekiler, olaylarda yaşamını yitirenlerin isimlerinin yazılı olduğu anı köşesine karanfil bıraktı.

Madımak Olayları'nın anısına Sivas'ta karanfil bırakıldı

"ACI DOLU KARA GÜN"

Burada gazetecilere açıklamalarda bulunan Vali Alim Barut, “1993 günü tarih olarak Sivas’ın ve Sivaslı'nın hafızasına acılarla dolu kara bir gün olarak geçmiştir. Görünene göre karar verenler ne kadar az şey gördüklerinin farkında olmayanlardır. Çünkü ilk anda gördükleri gösterilmek istenendir. Hedef saptırılarak gerçeklerin görülmesi engellenmektedir. Provokatörler maalesef amacına ulaşmış Sivas’ın alnına kara bir leke çalınmıştır” dedi. Çıkarılan olayların birlik ve beraberliği bozmayı amaçladığını belirten Vali Barut şunları kaydetti:

Madımak Olayları'nın anısına Sivas'ta karanfil bırakıldı

"MİLLETİMİZİN HUZUR VE GÜVENLİĞİNE KASTEDİLDİ"

“Çatışma var gibi gösterilmiş peşin hükümlerle şunu bunu suçlamak olanı olayı ortadan kaldırmaz. Ortak değerlerimiz o kadar çoktur ki farklıklardan hareket ederek birlik ve beraberliğimiz bozulmaya çalışılmıştır. Sivas’ta yaşananlar bir çatışma değildir ve tamamıyla Sivas’a yönelik icra edilmiş olaylardır. Hoşgörü içerisinde 2 Temmuz 1993 tarihine kadar asırlardır bir arada yaşamış o gün bugündür gene bir arada yaşayan ve bir arada yaşam arzusunda olan milletimizin birlik ve beraberliğine, huzur ve güvenliğine kastedilmiştir. Asırlardır senliğe benliğe mahal vermeyen bu topraklarda yaşanmış en kara bir gündür. Bu topraklar asırlarca kardeşçe yaşayan insanların ayrı gayrı yapmak için düzenlenen oyun üstüne oyun denemeleri, kardeşi kardeşe düşman etme girişimleri ayırmadan bölmeden hükmetmek imkansız olduğu için yapılmaktadır. Farklılıkların derinleştirilerek husumet doğacak ortam oluşturmak amaçlanmaktadır. 2 Temmuz 1993 öncesinde hoşgörülü, bir arada yaşayan Sivaslıların kan ve gözyaşına mahkum edilmesini nefretle, lanetle kınıyorum.”

Madımak Olayları'nın anısına Sivas'ta karanfil bırakıldı

SİVAS’IN GELECEĞİ ATEŞE VERİLDİ

Madımak Oteli’nde yanan ateşin Sivas’ın geleceğini ateşe verdiğini söyleyen Barut, ”Ne acılar dindi ne de ateş söndü. Bu acı bizim acımızdır. Hayatını bu olaylarda kaybedenlerin acısı hala içimizi yakmaktadır. Hepsi bizim kaybımızı, bizim değerimizi geleceğimizdir. Geriye bakarak ilerlenmesi tabii ki acılarımızı unutmayacağız. Tarihin tekerrür etmemesi için birlik ve beraberliğimiz bozmadan geleceğe yöneleceğiz. Madımak Oteli yangınında hayatını kaybeden 37 vatandaşımızın anısı önünde saygıyla anıyor, rahmetle anıyor. Milletimize, yakınlarına, tüm Sivas’a ve Sivaslılara baş sağlığı diliyorum” diye konuştu.

İl protokolün karanfil bırakmasının ardından Seyrantepe Mahallesi’nden başlayarak kortej yürüyüşü düzenlenerek otel önünde anma etkinliği yapılacak. Anma etkinliği öncesi emniyet otel ve çevresinde geniş güvenlik önlemleri alırken, 2 bin 800 polisin görev yaptığı öğrenildi.