Mahkemeden Kılıçdaroğlu'na: Ermeni hakaret değil

Mahkemeden Kılıçdaroğlu'na: Ermeni hakaret değil

"DERSİM ERMENİSİ YEMUŞ HANIMIN OĞLU ÇARKÇI KEMAL"

Agos'un haberine göre; geçtiğimiz yıl yapılan genel seçimler öncesinde piyasaya çıkan 'Dersim Ermenisi Yemuş Hanımın Oğlu Çarkçı Kemal' isimli kitap hakkında açılan davada karar açıklandı. Ankara 2. Asliye Ceza Mahkemesi, kitapta yazılanların Kemal Kılıçdaroğlu'nun siyasi kişiliğine zarar vermediğini belirterek, ifadeleri düşünce özgürlüğü kapsamında değerlendirdi.

Mahkemeden Kılıçdaroğlu'na: Ermeni hakaret değil

Mahkeme, gerekçeli kararında kitapta yer alan ifadelerin "sert ve kaba" olduğunu belirtip Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin 10. Maddesine atıf yaparak "İfade özgürlüğünün sadece zararsız ve ilgilenmeye değmez olarak görülen belli bilgi veya fikirlere değil, aynı zamanda rahatsız eden, şaşırtan veya gücendirenlere de uygulanabilmesi gerekir" dedi.

"ERMENİ ETNİK KİMLİĞİYLE KARALANMAK İSTENİYOR"

Kılıçdaroğlu, dava dilekçesinde Ermeni etnik kimliği ile karalanmak istendiğini iddia etmişti. Savcılığa verilen suç duyurusunda ise "Seçim öncesinde Kılıçdaroğlu'nun geçmiş yaşantısı, etnik ve dini kökenleri, mesleki geçmişi, hakkında tamamen gerçekdışı karalamalar içeren kitabın dağıtılmasındaki gerçekdışı itham ve istinatlarla yapılacak olan seçimlerde seçmen iradesinin etkilenmek ve partiye zarar vermek olduğu tartışmasızdır. Ermeni kökenli olduğu konusunda gerçek dışı iftirada bulunmasındaki amaç etnik kimliği kullanılarak müvekkilimize zarar vermektir" denilmişti. Dilekçede, ifade edilen olguların toplumun değer yargıları, örf ve adeti bağlamında katlanılmaz ağırlıkta, kışkırtıcı, saldırgan ve hedef gösterici nitelikte olduğu kaydedilmişti.

"SİYASİ KARİYERİNE ZARAR VERMEZ"

Mahkeme ise, kitapta yer alan ifadelere ilişkin olarak, "İfadelerde katılanın siyasi kariyerine, mesleğine özel yaşamına etki edecek hiçbir şey olmadığı" kararını verdi.

Mahkeme, sanık Süleyman Yeşilyurt'un kitabında yer verdiği bilgilerle ilgili olarak ise, basın mensuplarının her zaman mutlak gerçekliğe ulaşamayabileceği ve basın mensubunun görevinin de bu olmadığını belirterek sanığın sadece görünen gerçekliği ortaya koyduğunu belirtti.

CHP'Lİ ARITMAN'A "ERMENİ" TAZMİNATI

CHP İzmir Milletvekili Canan Arıtman ise geçtiğimiz yıl Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün annesinin Ermeni kökenli olduğunu söylediği için tazminata mahkûm olmuştu. Arıtman'ın açıklamalarından sonra Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün avukatları mahkemeye başvurmuş, Ankara 11. Asliye Ceza Mahkemesi davayı reddetmişti. Yargıtay tarafından karar bozulmuştu. Yargıtay 4. Hukuk Dairesi, "Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin Başkanı olan Cumhurbaşkanı hakkında, etnik kökeniyle ilgili yapılan ve gerçeği kanıtlanamayan açıklama, o kişinin kişilik haklarına saldırıdır" gerekçesi ile kararı Mahkemeye geri gönderilmiş ve Mahkeme yeniden incelediği davada Arıtman'ı bir lira tazminat ödemeye mahkûm etmişti.

Ermeni sözcüğünün siyaset dünyasında sıklıkla hakaret olarak kullanıldığı ve etnik köken tartışmalarının tehdit olarak algılandığı bir ortamda son mahkeme kararının münferit bir gelişme mi olduğu yoksa emsal mı teşkil edeceği merak konusu.