Makedonya'da Cumhurbaşkanı İvanov yeniden seçildi

Makedonya'da Cumhurbaşkanı İvanov yeniden seçildi

Makedonya Seçim Komisyonu'nun resmi internet sitesinde yayımlanan sonuçlara göre, cumhurbaşkanlığı seçimlerinin kazananı mevcut Cumhurbaşkanı Gyorge İvanov oldu.

İktidardaki İç Makedonya Devrimci Örgütü-Makedonya'nın Ulusal Birliği Demokratik Partisinin (VMRO-DPMNE) adayı olarak seçimlere katılan İvanov, oyların yüzde 55.25'ini alırken, ana muhalefetteki Makedonya Sosyal Demokratlar Birliği Partisi'nin (SDSM) aday Stevo Pendarovski ise yüzde 41.14 oy aldı. Kayıtlı seçmenlerin yüzde 54.36'sının cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turunda oy kullandığı bildirildi.

İktidardaki VMRO-DPMNE, cumhurbaşkanlığı seçimlerinde olduğu gibi parlamento seçimlerinde de ipi göğüsleyen parti oldu. Kayıtlı seçmenlerin yüzde 64.05'inin oy kullandığı parlamento seçimlerinde, oyların yüzde 42.21'ini alan VMRO-DPMNE seçimlerin galibi oldu. Anamuhalefet SDSM ise yüzde 24.9 oy aldı. Demokratik Bütünleşme Birliği (BDİ) yüzde 13.47 oy alırken, Arnavutların Demokratik Partisi (PDŞ) ise yüzde 5.82 oy aldı.

Resmi olmayan sonuçlara göre, 123 sandalyeli Makedonya Meclisi'nde VMRO-DPMNE 61, SDSM 34, BDİ 19, PDŞ 7, GROM Koalisyonu ve Milli Demokratik Yeniden Doğuş Partisi birer milletvekili bulunduracak.

TÜRK DEMOKRATİK PARTİSİ HÜKÜMET ORTAĞI

Makedonya'daki Türkleri temsil eden Türk Demokratik Partisi (TDP), VMRO-DPMNE ile yaptıkları seçim öncesi koalisyonla, seçimlerin galibi olurken, TDP Genel Başkanı Kenan Hasip yeniden milletvekili seçildi. Öte yandan, SDSM'in koalisyon ortağı olarak seçimlere katılan Türk Hareket Partisi (THP) Genel Sekreteri Enes İbrahim de meclise girmeyi