Makedonya'da silahlı çatışma: 22 ölü
Ajanslar

makedonya

Makedonya’da hafta sonu Arnavut nüfusun yaşadığı, Kosova ve Sırbistan ile sınır olan Kumanova kentinde silahlı bir grup ve hükümet güçleri arasında şiddetli çatışmalar yaşandı.

8 POLİS HAYATINI KAYBETTİ

Makedonya İçişleri Bakanlığı Sözcüsü İvo Koteski, bir basın toplantısı düzenleyerek dün yaşanan çatışma ile ilgili olarak son bilgileri açıkladı. Koteski, silahlı gruba düzenlenen operasyon sırasında yaşanan çatışmada 8 polisin hayatını kaybettiğini, 37 polisin de yaralandığını bildirdi.

ÇATIŞMADAN GÖRÜNTÜLER

"TERÖRİSTLER ARNAVUT GRUP OLABİLİR"

Hükümet, "teröristlerin, etnik Arnavut grup UÇK bağlantılı olabileceklerini" açıkladı. Muhalefet ise hükümetin, operasyonla etnik gerilimi artırmaya çalışarak dikkatleri ülkedeki siyasi krizden uzaklaştırmak amacında olduğunu söylüyor.

Makedonya'da silahlı çatışma: 22 ölü

3 KİŞİ TESLİM OLDU

'Diva Naselba' bölgesinde zor şartlar altında yürütülen operasyonda silahlı gruptan 14 kişinin ölü olarak ele geçirildiğini ifade eden Koteski, 30'un üzerinde kişinin de beyaz bayrak açarak teslim olduğunu söyledi. Ayrıca tespit edilen ve Kosovalı olduğu belirlenen lider kadrosundan da 3 kişinin teslim olduğu açıklandı.

ÖLEN POLİSLER İÇİN 2 GÜN YAS

İçişleri Bakanlığı Sözcüsü Koteski, silahlı grupta ölü sayısının artabileceğini, ancak çatışmada sivil vatandaşlardan hayatını kaybetmiş ya da yaralanmış kişiler hakkında bilgiye ulaşmadıklarını da açıkladı.

Makedonya hükümeti, ölen polisler için 2 gün yas ilan ederken Moskova ziyaretini yarıda kesen Cumhurbaşkanı Gyorge İvanov, olayların ciddiyetini göz önünde bulundurarak Milli Güvenlik Kurulu'nu toplantıya çağırdı.

Makedonya'da silahlı çatışma: 22 ölü

8 BİN KİŞİNİN ÖLÜMÜ ENGELLENDİ

Makedonya Başbakanı Nikola Gruevski de düzenlediği basın toplantısında, olaylardan dolayı hayatının en zor 2 gününü yaşadığını belirtirken, operasyonun 28 saat sürdüğünü ve 8 bin kişinin ölümünün engellendiğini öne sürdü. Gruevski, polisin devlet ve kamu binalarına saldırı hazırlıkları içinde olan 40'ın üzerinde silahlı bir grupla karşı karşıya geldiğini ifade etti.

AB VE NATO ENDİŞELİ

Çatışma, Kosova’dan gelen 40 kadar Arnavut’un sınırdaki bir polis merkezini kısa süreliğine kontrol altına almasının üzerinden yaklaşık 3 hafta geçmesinin ardından yaşandı. Grup, Arnavutlara özerklik verilmesini talep etmişti. Silahlı grubun kimler olduğu açıklanmasa da ülke basını, Ulusal Kurtuluş Ordusu’nu işaret etti. Bu örgüt, Kosova’nın Yugoslavya’dan ayrılması için Sırplara karşı savaşan Kosova Kurtuluş Ordusu (UÇK) ile yakın bağlara sahip ve Makedonya UÇK’sı olarak da biliniyor. İçişleri Bakanlığı Sözcüsü, cesetleri ele geçiren teröristlerden bazılarının UÇK rozetli üniformalı olduklarını söyledi. Öte yandan Avrupa Birliği ve NATO, olaylardan ‘derin endişe’ duyduklarını açıkladı.

Makedonya'da silahlı çatışma: 22 ölü

KOSOVA OPERAYONU KINADI

Kosova Cumhurbaşkanı Atifete Yahyaga, Makedonya güvenlik güçlerinin operasyon düzenlenmesini kınadı. Yahyaga , tarafların silahlardan uzak durmalarını isteyerek Kumanova’daki olayları yakından izlediklerini ve gerektiğinde , Kosova Ulusal Konseyi’ni toplayacağını bildirdi. Sırbistan da sınırlarındaki güvenlik önlemlerini artırdı. Makedonya’dan Kosova’ya geçişler durdurulmuş durumda.

Makedonya'da silahlı çatışma: 22 ölü