Malatya’da öğrenciler kayısıdan piyano yaptı
DHA

Daha önce kayısıdan kolonya, çikolata, krem, çay, şampuan ve birçok kozmetik ürün ile yiyecek ve içecek yapılan Malatya’da ilk defa kayısıdan müzik aleti yapıldı. Yapılan mini piyano, içine konulan mikro denetleyiciler aracılığıyla bilgisayara bağlanan kuru kayısıya basıldığında ses çıkarıyor.

BİLGİSAYARA BAĞLANARAK SES ÇIKARIYOR

Şehirdeki farklı okullarda eğitim gören lise öğrencileri hafta sonlarında bir araya gelerek Robotik Kodlama Eğitmeni Mehmet Hakan Karadayı ile beraber kayısı kullanarak, mini piyano yaptı. Mikro denetleyicilerin kullanıldığı kayısı piyano, kuru kayısıya takılan kabloların bilgisayara bağlanmasıyla basıldığında piyano sesi çıkıyor.

Malatya’da öğrenciler kayısıdan piyano yaptı

ELEKTRONİK PARÇALAR KULLANILDI

Kayısının bilgisayara verdiği etkileşimi test ettikleri sırada 'kayısı piyano'yu bulduklarını belirten Mehmet Hakan Karadayı, "Bugüne kadar kayısının her şeyi yapıldı. Biz de elektronik bir kayısı piyano yapmak istedik. Öğrencilerimizle birlikte böyle bir yola geldik ve bu yolda çocuklarla birlikte elektronik parçaları kullanarak bir piyano oluşturduk" dedi.

Malatya’da öğrenciler kayısıdan piyano yaptı

HER DERDE DEVA KAYISI

Karadayı, kayısının elektriği ileten bir yapısı olduğunu ifade ederek, "Kayısının potasyum içeriği fazlaca. Zaten içerisinde mineraller de zengin, her derde zaten deva. Bizde kendi elektronik malzememizle deva olarak çalıştırdık kayısıyı. Çocuklarla birlikte sensörlerle, kablolarla ve hazır 'ardino' dediğimiz mikro denetleyicilerle bir sistem oluşturduk. Geri dönüşüm malzemelerinden bir ahşap piyano kalıbı yaptık. Zaten çoğu malzeme geri dönüşüm malzemesi. Böyle bir yapı oluşturduk. Kayısıyı gençlerle birlikte bu hale getirdik" diye konuştu.

Malatya’da öğrenciler kayısıdan piyano yaptı

KODLAMA YAPILIYOR

Kayısının daha önce sabunu, kremi ve kimyevi şeyler gibi birçok yiyecek ve içeceğinin yapıldığını hatırlatan Karadayı, "Gençlerle birlikte bir Ar-Ge çalışması yaparken, kayısıdan elektrik iletimini hızlı alabildiğimizi gördük. Ardından 'kayısıyı acaba elektronikle birleştirebilir miyiz' dedik ve kayısı piyano ortaya çıktı. Kayısı piyano ile hem müzik çalabiliyoruz, hem de çocuklar kodlama yapıyorlar. Çocukların şu an işledikleri kodu kendileri satır satır yazdılar. Bunu hazır kodlarla da bulabiliyorlar ama Ar-Ge ile kendi yapısını oluşturdular. Buradaki amacımız şu; çocukların sevmediği meyveleri, sevmediği doğal yiyecekleri çocuklara sevdirmek olabilir. Doğal şeyleri oyuncaklarla birleştirerek yeni bir ürün oluşturmaya çalışacağız. Bundan sonraki aşamamız bu."

Malatya’da öğrenciler kayısıdan piyano yaptı

Malatya’da öğrenciler kayısıdan piyano yaptı

Malatya’da öğrenciler kayısıdan piyano yaptı

Haber Kaynağı: Demirören Haber Ajansı (DHA)