Mardin'de çiftçiler DEDAŞ binasını bastı

Mardin'de çiftçiler DEDAŞ binasını bastı

Diyarbakır, Şanlıurfa, Mardin, Batman, Şırnak ve Siirt'te tarımsal sulamada kullanılan 4 milyar kilovat saat kaçak elektrik bedelini tahsil etmekte sıkıntı yaşayan Dicle Elektirik Dağıtım Anonim Şirketi (DEDAŞ), uygulamaya geçirdiği yeni yöntemle hangi üreticilerin enerji tükettiğini tespit etti.

Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) verileri ve uydu görüntüleri yardımıyla 2013 yılında 33 bin çiftçinin 4 milyar kilovat saat elektrik kullanarak sulama yaptığını belirleyen DEDAŞ, bu çiftçilere borç tebligatı gönderdi.

MARDİN'DE DEDAŞ İL BİNASINI BASTILAR

Mardin Ovası'nda çiftçilik yapan köylüler ise buna isyan ederek DEDAŞ il binasını bastı. Sabah saatlerinde DEDAŞ il binası önünde toplanan yüzlerce kişi, kendilerine yüksek elektrik faturası çıkartıldığı gerekçesi ile DEDAŞ yetkilileri ile tartıştı. Tartışma sonrası bir grup DEDAŞ binasını taşlamaya başladı. Çıkan olaylara polis müdahalede bulundu. Grup içinden polise havai fişek atılması dikkat çekti.

Mardin'de çiftçiler DEDAŞ binasını bastı

Mardin'de çiftçiler DEDAŞ binasını bastı

YOLU TRAFİĞE KAPATTILAR

Polisin müdahalesi ile olay yerinden kaçan eylemciler, daha sonra yolu trafiğe kapatarak tekrar eyleme geçti. Eylemde hükümet karşıtı sloganlar atıldı.

Mardin'de çiftçiler DEDAŞ binasını bastı

HELALLEŞME KAMPANYASI BAŞLATILDI

Öte yandan DEDAŞ, hesaplanan borca yüzde 75 indirim imkanı sağlayan "Helalleşme" kampanyası başlatırken 16 Haziran'a kadar sürecek kampanyada sulama yapan çiftçilerden sezonluk olarak mısır ve pamuk üretimi için 100 dönüme 9 bin lira, ikinci ürüne de artı 2 bin lira ödemesi talep edildi.

33 BİN ÇİFTÇİNİN DESTEĞİNE BLOKE

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının "Tarımsal sulamaya ilişkin elektrik borcu bulunan çiftçilere bu borçları ödeninceye kadar 2014'te tarımsal destekleme ödemesi yapılmayacağına" dair Bakanlar Kurulu kararı uygulama tebliğinin Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmesi dolayısıyla 33 bin çiftçinin destekleme ödemesine bloke konulması bekleniyor.

Mardin'de çiftçiler DEDAŞ binasını bastı