Meclis'te 4 eski bakanla ilgili kritik gün

Meclis Soruşturma Komisyonu'nda "yolsuzluk ve rüşvet suçlaması" yöneltilen 4 eski bakanla ilgili oylama bugün yapılacak.

Meclis'te 4 eski bakanla ilgili kritik gün

22 ARALIK'TA ERTELENMİŞTİ

Bakanların Yüce Divan'a gidip gitmeyeceklerine yönelik oylama kararının 22 Aralık'ta çıkması bekleniyordu. Ancak, eski bakanlar Egemen Bağış, Muammer Güler ve Zafer Çağlayan bilirkişinin mal varlıklarıyla ilgili raporuna itiraz etmişti.

Bilirkişinin teknik incelemeyi 5 Ocak tarihine kadar yapabileceğini söylemesi üzerine erteleme kararı alınmıştı.

İTİRAZLAR GENİŞLEDİ

3 eski bakan, geçen hafta komisyona yeni belgeler gönderdi ve rapora ilişkin itirazlarını genişletti. Bu nedenle bilirkişinin pazartesi günkü toplantıda yeni bir rapor sunması bekleniyor.

SÜREÇ NASIL İŞLEYECEK?

Oylama sonrası komisyonun 9 Ocak'a kadar raporunu tamamlayıp Meclis Başkanı'na sunması gerekiyor. Ardından 10 gün içinde Genel Kurul toplanacak.

Komisyondaki oylamada Yüce Divan kararı çıkarsa rapor Genel Kurul'da oylanacak. Genel Kurul'da komisyon adına bir kişi, şahıslar adına 6 kişi konuşacak. 4 eski bakan, süre sınırı olmadan savunma yapabilecek.

Komisyondan Yüce Divan kararı çıkmazsa Genel Kurul'da muhalefet bu yönde önerge verebilecek. Önerge Genel Kurul'da gizli oylanacak. Yüce Divan'a sevk kararı için 276 milletvekilinin oyu gerekiyor.