Mega projeler hız kazanacak

d

Türkiye’yi 2023 hedeflerine ulaştıracak toplamda 100 milyar doları aşan projelerin Binali Yıldırım tarafından kurulacak yeni hükümetle birlikte hızlanacak.

İstanbul Finans Merkezi (İFM) Projesi, Akkuyu Nükleer Santrali, TANAP Projesi, Yüksek Hızlı Tren (YHT) Hatları, Kanal İstanbul, 3. Köprü, 3. Havalimanı, Yerli Otomobil, Milli Bölgesel Yolcu Uçak gibi Türkiye’yi dünyanın zirvesine taşıyacak dev projelerin Binali Yıldırım döneminde hız kazanacağı ifade ediliyor.

KANAL İSTANBUL’LA 2 YENİ ŞEHİR

15 milyar dolarlık yatırımın yapılacağı Kanal İstanbul çalışmalar tüm hızıyla devam ediyor. İmar planı ile birlikte süreç hızlanacak. 250 bin+250 bin kişi veya 300 bin+200 binlik bir şehir kanalın iki yakasına konumlandırılacak. Akşam'ın haberine göre, entegre projelerle Kanal İstanbul’un maliyetinin 50 milyar doları bulacağı hesaplanırken, inşaat sürecinde de toplam 15 bin kişilik istihdam oluşturulacağı açıklandı.

YENİ HAVALİMANI ŞUBAT 2018’DE

İlk etabı 2018’in Şubat ayında hizmete girecek olan projeye ilişkin çalışmaların yüzde 20’si sonlandı. Projenin tamamlanmasıyla birlikte 165 adet sabit yolcu köprüsü ile 6 pisti bulunan ve 150 milyon yolcu/yıl kapasiteli 4 ayrı terminal binası bulunan dünyanın en büyük havalimanlarından biri ortaya çıkacak. Projenin maliyetinin ise 10.2 milyar euro olduğu açıklandı.

Mega projeler hız kazanacak

AVRASYA TÜNELİ 2016 SONUNDA

Avrasya Tüneli (İstanbul Boğazı Karayolu Tüp Geçişi) projesinde de sona gelindi. Avrasya Tüneli projesinin 2017’nin ikinci yarısında hizmete girmesi planlanırken, belirlenen zamandan 8 ay önce, 47 ay gibi bir sürede proje tamamlanacak. Projenin toplam yatırım tutarı 1 milyar 245 milyon doları bulurken, İstanbul trafiği de bu sayede rahatlayacak.

TANAP’TAN İLK GAZ 2018

Azeri gazını Avrupa’ya taşıyacak 10 milyar dolarlık TANAP Projesi tüm hızıyla devam ediyor. İlk gaz akışının 2018 yılında başlaması hedefleniyor. Projenin maliyeti tüm aşamalar bittikten sora 45 milyar doları bulacak. 20 il 67 ilçe ve 600 köyden 5 bin kişilik istihdamla bu proje gerçekleştirilecek.

FİNANS MERKEZİ 20 MİLYAR € GETİRECEK

İstanbul Finans Merkezi (İFM) Projesi’nin de 2017 yılında bitirilmesi için çalışmalar devam ediyor. İstanbul Finans Merkezi Projesi’nin hayata geçirilmesi halinde toplamda 150 bin kişilik istihdam sağlanarak yıllık 20 milyar euro gelir elde edilebileceği hesaplanıyor. İstanbul’da dünyanın en önemli finans merkezlerinden biri haline gelmiş olacak.

Mega projeler hız kazanacak

70 YOLCU TAŞIYACAK MİLLİ UÇAK

Türkiye’nin ekonomisine önemli katkılar sağlayacak projelerden biri de milli yolcu uçağı. Çalışmaların tüm hızıyla devam ettiği milli bölgesel uçak ile ithalatın da azaltılması planlanıyor. Türkiye 2023 yılına kadar 70 yolcu kapasiteli milli bölgesel yolcu uçağının tüm parçaları yerli olacak şekilde üretmeyi planlıyor.