Mehmet Aksoy: O heykeli yıkamazsınız

Mehmet Aksoy: O heykeli yıkamazsınız

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın önceki gün Sarıkamış Şehitleri Töreni için gittiği Kars'ta, heykeltıraş Mehmet Aksoy tarafından yapılan ve henüz tamamlanamayan "İnsanlık Anıtı" heykelini ucube olarak nitelendirmesi tartışma yarattı. Erdoğan, konuşmasında 2008 yılında tamamlanması planlanan fakat yapımı Koruma Kurulu kararı doğrultusunda durdurulan "İnsanlık Anıtı"nın yıkılacağını ve yerine park yapılacağını da açıkladı.

KÜFÜR GİBİ, MAHKEMEYE VERMEYİ DÜŞÜNÜYORUM

Konuyla ilgili heykeltıraş Mehmet Aksoy, Başbakan'ın açıklamasını okuduğunda çok şaşırdığını söyledi: "Niye böyle bir dil kullanılır? Hayret ettim. Küfür gibi bir laf bu. Ve ben bunun karşılığını veremem. Ne olacak peki? Mahkemeye vermeyi düşünüyorum Başbakanı. Benim niyetim onu mahkemeye verip caydırmak, ders vermek değil. Benim meselem o heykelin bitirilmesi. Bitmemiş bir heykelin üstünden konuşuluyor."

TÜRKİYE'NİN EN BÜYÜK HEYKELİ


Aksoy, Başbakan'ın dini duyguları kullandığını, heykelin Erdoğan'ın bahsini ettiği gibi Hasan Harakani Hazretleri'nin hemen yanı başında olmadığını dile getirdi:
"İnsanların kafalarında yer etmiş kavramları, yatır, dede gibi, kullanarak konuşuyorlar. Bahsi edildiği gibi bir mesafe yok ortada. Ayrıca heykel SİT alanına yapılmıştır deniliyor. Oysa ki Koruma Kurulu'nun kararıyla SİT alanı olduğu biline biline heykelin yapımına başlanmıştı. Koruma Kurulu onay vermişti. Zaten sit alanına heykel yapılamaz diye bir kanun yok. Daha sonra MHP'liler tekrar Koruma Kurulu'na müracaat edip heykel için durdurma kararı çıkarttılar."
Aksoy, 30 metre yüksekliğinde ve Ermenistan'dan da görülebilen Türkiye'nin en büyük heykeli "İnsanlık Anıtı"nın barışı simgelediğini dile getirerek "Başbakan, Cumhurbaşkanı Ermenistan'a gidiyor barış için. Ama bir yandan da barış öneren, savaş karşıtı bir anıtı yıkmaya çalışıyor. Hani barış istiyorduk? Başbakan bilgi toplasaydı keşke. Ki Kültür Bakanı'nda bu bilgi var, ona aktarabilirdi" dedi.

BU HEYKEL YIKILAMAZ


"İnsanlık Anıtı"nın yıkılamayacağını vurgulayan Aksoy, şöyle devam etti: "Ben yaptım oldu, ben istemiyorum kaldırın gibi bir tavır ne cumhuriyete ne demokrasiye ne fikir özgürlüğüne yakışır. Hani fikir özgürlüğünü savunuyorduk? Bu heykel yıkılamaz. Öyle kolay değil. Cumhuriyette yaşıyoruz, hukuk var, kanunlar var. Başbakan canı istedi, beğenmedi diye yıkın kaldırın diyemez; öyle bir ülkede yaşamıyoruz. Demokrasi deyip duruyoruz, hani demokrasi, hani hukuk. Nasıl kendinizde bu hakkı görüyorsunuz?"

Davutoğlu da o anıtı istemedi

Bu arada Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu da, İnsanlık Anıtı'nın Kars'ın mimarisine uygun olmadığını söyledi. Davutoğlu, "Kars gerek Selçuklular, gerekse Osmanlı döneminden mimari bir geleneğe sahip. Bu mimari estetik arasında bu anıt mimariyi yansıtmıyor. Kars'ın kültürünü yansıtmamış. Mimari estetiğe uymamış. Mimari dokuya uygun eserler yapmak lazım. Bu kadar zengin bir mimarini arası da iyi durmamış" dedi.

Melih Gökçek'in 'tükürürüm böyle sanatın içine' dediği heykeli de Aksoy yapmıştı


Mehmet Aksoy, daha önce de "Periler Ülkesi" adlı eserine hakaret ettiği için Ankara Büyükşehir Belediyesi Başkanı Melih Gökçek ile mahkemeye vermişti. Gökçek 1994 yılında "Periler Ülkesi" için 'tükürürüm böyle sanatın içine demiş ve heykeli parçalatmak için yerinden kaldırtmıştı. Aksoy'un açtığı dava 2002'de sonuçlanmış ve Ankara 6. Asliye Hukuk Mahkemesi Melih Gökçek'i Aksoy'a tazminat ödemeye mahkum etmiş ayrıca eserin eski yerine konulmasına karar vermişti.

Eski Belediye Başkanı: O zaman Ak Partiliydim

CHP'li eski Kars Belediye Başkanı Naif Alibeyoğlu, "Ben bu anıtı yaptırırken AK Parti'nin belediye başkanı idim. O zaman kimse bana 'bu ucubedir' demedi. Ama ben Başbakan'ın görüşüne saygı duyarım. Ne diyebilirim ki? Herkesin farklı bakışı var. Beni öldürmek isteyen kişinin bile görüşüne saygı duymak lazım. İnsanlık Anıtı'nı, Ermenistan'daki Soykırım Anıtı'na karşılık Kars'a diktik. Bu anıt iyi ile kötünün mücadelesini temsil edecekti" dedi.

Mehmet Aksoy: O heykeli yıkamazsınız