Mehmet Ali Şahin kimdir

Mehmet Ali Şahin kimdir

Mehmet Ali Şahin, 16 Eylül 1950 tarihinde Karabük, Ovacık ilçesi Ekincik köyünde doğdu. Abdullah ve Ünzüle Şahin çiftinin oğlu Mehmet Ali Şahin, ilkokulu Ekincik köyünde bitirdikten sonra İstanbul'da amcasının yanında yaşamaya başlayarak öğrenim hayatına devam etti.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN’IN LİSE ARKADAŞI

İstanbul’da önce İstanbul İmam Hatip Lisesi’nde öğrenim gören Şahin, katıldığı liselerarası münazaralarda, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile arkadaş oldu.

İmam Hatip'in son yıllarında, Zeytinburnu İhsan Mermerci Lisesi'ne geçiş yaparak mezuniyetini bu okuldan alan Şahin, sonrasında 1,5 yıl kendi köyünde imamlık yaptı sonra hukuk eğitimi almaya karar verdi.

KAZANDIĞI SEÇİM İPTAL EDİLDİ

Mehmet Ali Şahin, İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden mezun olarak, 1983 yılında Serbest avukat olarak çalıştı. Avukat mesleği ile birlikte siyasete atılarak Refah Partisi Eminönü İlçe Başkanlığı'nı yaptı. 1994 yılında yapılan yerel seçimlerinde Refah Partisi'nden İstanbul Fatih Belediye Başkanı olarak seçimi kazanan Şahin, seçimler, yapıldığı iddia edilen hile gerekçesiyle iptal edildiği için Temmuz 1994'te yenilenen seçimlerde Anavatan Partisi adayı Sadettin Tantan’a yenildi.

AKP KURUCU ÜYESİ

1994 yılında Recep Tayyip Erdoğan İstanbul Belediye Başkanı olunca Mehmet Ali Şahin de Refah Partisi'nin İstanbul İl Başkanı oldu. 8 Ocak 1996 Genel Seçimleri'nde Refah Partisi'nden 20. dönem İstanbul milletvekili seçilen Şahin, aynı zamanda 18 Nisan 1999 tarihinde Fazilet Partisinden 21. dönem İstanbul milletvekili seçildi. 2001 yılında Adalet ve Kalkınma Partisi Kurucu Üyesi oldu.

1996’DAN BERİ MECLİSTE

AK Parti’de Grup Başkanvekilliği görevinin yanı sıra AKP Adalet Komisyonu'na üye olan Şahin, aynı zamanda TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu üyesidir. İlk olarak 14 Kasım 2002 tarihinde AKP’den 22. dönem İstanbul milletvekili seçilen Şahin, 22 Temmuz 2007 tarihinde 23. dönem milletvekili seçimlerinde AKP Antalya Milletvekili olarak meclise girdi.

ADALET BAKANI

58. ve 59. Hükümetlerde Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı olarak görev yapan Şahin, 60. Hükümette Adalet Bakanlığı görevinde bulundu. Aynı zamanda 23. Hükümet döneminde, 5 Ağustos 2009'da Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı görevine seçilen Şahin, bu görevini iki yıl sürdürdü.

12 Haziran 2011 tarihinde 24. dönem milletvekili seçimlerinde Karabük milletvekili olarak TBMM’ye tekrar giren Şahin, birçok görevde Türkiye için hizmette bulundu.

EŞİNİ KAYBETTİ

1985 yılında Mehmet Ali Şahin teyzesinin kızı olan Saniye Şahin ile evlendi ve bu evliliğinden 4 çocuğu oldu. 2014 yılında Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde tedavi gören eşi Saniye Şahin vefat etti.

HRİSTİYAN OLABİLİR, NE FARKEDER Kİ?

Mehmet Ali Şahin'in eşi Saniye Şahin, daha önce böbrek ameliyatı geçirmişti ve 36 yaşındaki Ukraynalı bir kadına ait böbrek Saniye Şahin'e nakledilmişti. Beyin travması sonucu hayatını kaybeden Ukraynalı kadının böbreği Bayan Şahin'e uyum gösterdi ve 1 yıl boyunca böbrek rahatsızlığı ile mücadele eden Saniye Şahin, 3 yıl diyaliz makinesi desteğiyle hayatını sürdürebildi.

20 Aralık 2006'da, Saniye Şahin, Türkiye'de ölen ve organları ailesince bağışlanan kişi ile doku uyumu olduğu tespit edilince, böbrek nakli gerçekleştirildi.

Mehmet Ali Şahin, eşine nakledilen böbreğin Ukraynalı bir kadına ait olması konusunda ‘'Hristiyan olabilir, ne fark eder ki? Sonuçta insandı. Böyle bir olayda din ayrımını düşünemeyiz. Eşim yeniden sağlığına kavuşuyor'' cümleleriyle organ nakline olan önemini ve desteğini belirtmişti.

ENGELSİZ TÜRKİYE İÇİN ÇALIŞTI

Mehmet Ali Şahin, 2006 yılında büyük oğlunun zihinsel engelli olduğunu açıklayarak, sakat vatandaşlarımızın toplumsal hayata katılması için bir engel olmadığını ve görev süresinde engelli devlet memuru sayısının 644’ten 5000’e yaklaştığını belirterek gündeme geldi. Bu özel açıklama, sakat bireylerin ötekileştirilmediğini hissetmesi açısından bir önem taşımaktaydı.

GEZİ EYLEMCİLERİ LİNÇ ETMEK İSTEDİ

2013 yılında Mehmet Ali Şahin’in Gezi Parkı eylemleri sırasında yaşadıkları Anayasa Uzlaşma Komisyonu tutanaklarında ortaya çıktı. Komisyon tutanaklarına geçen bölüm oldukça dikkat çekiciydi;“Şimdi, gece işte, saat gece yarılarına doğru bir kalabalık, bin kişi, 2 bin kişi yürüyor. Şimdi, ben Karabük’teyim, Hanım arıyor ve diyor ki: “Kalabalık sürekli zile basıyor, senin ismini söyleyerek aşağıya inmeni istiyor.” Çocuklar da korkmuşlar. Ben de “Kapıyı da kilitleyin içeriden, dışarıya da çıkmayın, açmayın kapıyı” dedim. Ben orada olsam, aşağıya insem kesinlikle beni linç ederlerdi. Yani bazı gruplar...”

Komisyon tutanaklarına geçen bu açıklamalar tartışmalara sebep oldu.

TEK YOL BAŞKANLIK SİSTEMİ

2015 yılında Mehmet Ali Şahin, halk tarafından seçilen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın TBMM'nin seçtiği cumhurbaşkanlarından farklı olduğunu ve Türkiye'nin her sorunuyla ilgilenmek durumunda bulunduğunun altını çizerek, bunu sağlayabilmesinin tek yolunun da başkanlık sistemi olduğunu belirterek gündemde yer aldı.