Mehmet Öz kimdir

Mehmet Öz kimdir

Konya kökenli ünlü Prof. Dr. Mustafa Öz ve Suna Hanım'ın oğlu olan Mehmet Öz, 11 Haziran 1960’da babasının görev yaptığı Cleveland, Ohio, Amerika'da dünyaya geldi. Lise eğitimini Wilmington, Delaware'deki Tower Hill School'da tamamlayan Öz, 1982'de Harvard Üniversitesi'nden mezun oldu.

PENSİLVANYA’DAN MEZUN

Ünlü kalp cerrahı Prof. Dr. Gerald Lemole'nin kızı Dr. Lisa Jane ile 1985'te evlenen ünlü doktorun bu evliliğinden; Daphne Nur, Anabella Sezen, Zoe Yasemin ve Oliver Mustafa adında dört çocuğu dünyaya geldi.

1986'da yükseköğrenim için (MD ve MBA) başvurduğu University of Pennsylvania School of Medicine ve The Wharton School'u başarıyla bitirdi.

ROBOTİK DOKTOR

1986'da Pensilvanya Üniversitesi'nden tıp doktoru unvanını alan Öz, Columbia Üniversitesi Irwing Kalp Cerrahisi Profesörü olarak çalıştı. Üniversitenin Tamamlayıcı Tıp Programı'nın kurucusudur. Aynı zamanda yardımcı kalp cerrahi gereçleri programını da yürüten Öz, kalp transplantasyonu, minimal girişimsel kalp cerrahisi ve sağlık kontrolü üzerine araştırmaları ile tıp dünyasında gündemde oldu.

Kardiyovasküler cerrahide robot programını ilk uygulayan doktor olan genç bilim adamı olarak tarihe geçti. Halen New Jersey'de yaşamakta olan Öz, akıcı şekilde Türkçe ve İngilizce bilmektedir. Türk ve Amerikan vatandaşı olan Öz, askerliğini de Türkiye'de yapmıştır.

OPRAH WINFREY’NİN KANKASI

ABD’de en iyi kalp cerrahlarından biri olan Mehmet Öz, 2008 yılına kadar yılda ortalama 250 kalp ameliyatı gerçekleştiriyordu ve bu sırada ABD’nin şöhretli şov programcısı Oprah Winfrey’nin dikkatini çekti.

İzlenme rekorları kıran Oprah Show’da sağlık, güzellik, iyi yaşam gibi konularda tam beş yıl izleyicilere tavsiye veren Mehmet Öz, Oprah 2008 yılında kendisini ‘Amerika’nın Doktoru’ diye isimlendirince şöhreti dünyada duyulmaya başladı.

Mehmet Öz, yakın dostu Winfrey’nin desteğiyle 2009 yılında ‘Dr. Oz Show’a başladı ve program hâlâ devam etmekte.

DR. OZ SHOW TÜM DÜNYADA İZLENİYOR

‘Dr. Oz Şhow’, Güney Amerika’dan İskandinavya’ya kadar dünyada 80 ülkede yayınlanıyor ve izlenme rekorları kırıyor. Şovun bir ayda internetteki izlenme sayılısı ortalama 40 milyon civarında. ABD’de her gün 4 milyon kişi bu şovu izliyor. Öz’ün programının başarısı, çoğunlukla kadın hastalarının gösterdiği ilgiden kaynaklanıyor. Dr. Oz Şhow’un izleyicileri “Ona itimat ediyoruz. Hem dürüst hem de çok bilgili” diyor.

Mehmet Öz, haftada beş gün yayınlanan 60 dakikalık popüler şovunda obeziteden iç hastalıklara tüm sağlık sorunlarına değiniyor. Kadavradan alınmış iç organları da masaya yatırıp izleyicileri görsel olarak bilgilendiriyor. Stüdyodaki izleyicilerin kurayla tespit edildiği programda Öz izleyicilerin seks, uzun yaşam ve güzellik konularındaki sorularına da cevap veriyor.

“YOU” İLE REKORLAR KIRDI

Modacı Donna Karan’dan eski ABD Başkanı Bill Clinton’a hemen her yaşam yolunda ünlülerle yakınlık kuran Öz, TV şovunun yanı sıra radyoda tıp konusunda kısa konuşmalar yapıyor, gazete ve dergilerde köşe yazıları yazıyor.

Meslektaşı Michael Roizen’le birlikte yazdığı ‘YOU' (Sen) başlıklı dizideki 11 kitabı 10 milyondan fazla satıldı. Mehmet Öz, “YOU” dizisindeki kitapları ile en az şovu kadar tüm dünyada merak ve ilgi ile takip edilmekte.

EMMY ÖDÜLLÜ DOKTOR

1996'da yılın Türk-Amerikalısı seçildi. 2009 yılında en önemli 500 Müslüman arasında gösterildi. 1999 Davos Dünya Ekonomik Forumu'nda ‘‘Yarının Lideri’’ olarak seçilen Öz, 2010'da Talk Show'uyla Gündüz Kuşağı En İyi Talk Show Emmy Ödülünü kazandı."For Healing from the Heart" kitabı ile "Books for a Better America Award"a değer görüldü.

"American Society of Laser Medicine and Surgery" Araştırma Ödülü'nün de sahibi olan Mehmet Öz, Columbia Üniversite Doktorlar ve Cerrahlar Fakültesi'nin "Blake more Research Ödülü"nünde sahibidir.

BAĞIRSAKLARINDA TÜMÖRE RASTLANDI

People dergisine verdiği bir röportajda, Ağustos 2010'da yaptırdığı rutin kolonoskopi sırasında bağırsaklarında polip'e rastlandığını belirten Öz, alınan patoloji örneğinin polipin adenoma yani iyi huylu tümör olduğunu göstermesiyle, sonradan belirebilecek bir kanser ihtimaline karşı ameliyat olarak söz konusu parçayı operasyonla aldırdı.

PENİSİNE BAK SAĞLIĞINI GÖR

2013 yılında HuffPost Live’a konuk olan Öz, cümleleriyle erkeklerin kafasını karıştırdı. Mehmet Öz, “Ereksiyon sorunu, organın kanla dolmasını sağlayan hücrelerin vücudun başka yerlerinde düzgün çalışmadığının göstergesidir. Erekte olamıyorsanız böbreğininizde, kalbinizde, beyninizde, cildinizde sorun olabilir. Böyle bir sinyal aldığında insanlar utanmak yerine tedbirli davranmalı, çözüm için uzmanlara başvurmalı” açıklamasını yapmıştı.

KOVULMASI İÇİN MEKTUPLAR YAZILDI

2015 yılında Doktor Mehmet Öz, Columbia Üniversitesi’ndeki görevine son verilmesi için 10 doktorun kaleme aldığı mektupla ilgili açıklamaları ile gündeme geldi.

Mehmet Öz programında "10 gizemli doktorun Columbia Üniversitesi Tıp Fakültesi’ndeki görevimden alınmam çağrısında bulunduğu küstah mektubu sonrasında bu hafta beni eleştiren manşetleri görmüş olabilirsiniz. Fakültede neredeyse 20 yıldır bulunuyorum. Buna şaşırdım. Çünkü hayatım tek bir basit mesaj üzerine kurulu: ‘Kendi vücudunuzun dünya uzmanı olmaya hakkınız ve sorumluluğunuz var.” açıklamasını yaptı.

Mehmet Öz, aynı zamanda Twitter’da @ DrOz hesabından da program videosunu takipçileriyle paylaştı.