Mehmet Özhaseki: Doğru kentsel dönüşüm yapmak lazım
AA

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, Karabağlar ilçesindeki kentsel dönüşüm alanında incelemede bulundu. İncelemenin ardından gazetecilere açıklama yapan Özhaseki, Anadolu'nun "Onlarca medeniyetin hüküm sürdüğü bir coğrafya olmasının yanı sıra değişik kavimlerin depremler nedeniyle yerle bir olduğu" bir konumda bulunduğunu söyledi.

"KENTSEL DÖNÜŞÜMÜ DOĞRU YAPMAK LAZIM"

Bakan Özhaseki, Türkiye'nin her yerinde bu gerçeklere uygun olarak hareket etmeye çalıştıklarını ifade ederek, şöyle devam etti:

"İstanbul için de geçerli, İzmir için de Anadolunun birçok vilayeti için de geçerli. Buralar deprem bölgeleri. Şimdi elimizde bir fırsat var. Birçok kaçak yapı var, birçok niteliksiz yapı var. Bunların bir an önce yok edilmesi lazım. Tarihi, tescilli eserleri kastetmiyorum. Yok etmek kolay ama yaptığınız şeyi bir daha yıkamazsınız. 100 sene yerinde kalır. O zaman doğru kentsel dönüşüm yapmak lazım. Bu doğru dönüşümü gerek zemin etüdüne, gerek üstündeki yapıya, bilimi, feni ne tarif ediyorsa ona uyarak yapmak lazım.

"ADİL BİR ŞEKİLDE YAPMAK LAZIM Kİ ADI RANTSAL DÖNÜŞÜME GEÇMESİN"

Sonra da bu kentsel dönüşümü adil bir şekilde yapmak lazım ki adı rantsal dönüşüme geçmesin. İnsanları da rahatsız etmesin. Rantsal dönüşüm olduğunda hepimizi rahatsız eder."

Özhaseki: Doğru kentsel dönüşüm yapmak lazım VİDEO

"BİRİNCİSİ İŞİN SAĞLAMLIĞI - SAĞLIKLI OLMASI, İKİNCİSİ KİMLİKLİ OLMASI"

Bakan Özhaseki, TOKİ'nin ev yapma sistemine ilişkin yöneltilen bir soru üzerine şunları söyledi:

"Bundan sonra yapılacak tüm konutlarda iki şeyin ön planda olması lazım. Birincisi bu işin sağlamlığı, sağlıklı olması, ikincisi kimlikli olması. Zamanında yapılmış bazı hatalar var ki onları temizleyemiyorsunuz, kama gibi saplanmış olarak duruyor ve içinizi acıtıyor. Bursa'da mesela Ulu Cami çevresinde gökdelen gibi dikilmiş bir sürü bina var, içiniz acıyor. Bu hataları yapmamak lazım. 'Kim hata yaptı' diye sorgulamıyorum. Ama bundan sonra bu tecrübeyle bir taraftan sağlıklı binalar yapmamız lazım. Zeminin çürüklüğünü bilerek, depremselliğini bilerek, statiğini bilerek, ona göre hesaplamamız lazım. Üzerinde yapacağımız bina da insanların konforuna uygun olmalı."

Mehmet Özhaseki: Doğru kentsel dönüşüm yapmak lazım

"Artık kimlikli binalar yapmamız lazım." diyen Özhaseki, "Burada yaşayan insanların bir kimliği, değeri var. Her beldede o insanların inanışlarını, yaşantılarını çok rahat söyleyebilirsiniz. Bizim şehirlere bakın, ne söyleyeceksiniz. Bu konuda çalışma yapıyoruz. Bizim yaptığımız her bir işte inşallah hem sağlıklı hem kimlikli binalar ortaya çıkacak. Burada bunun örneklerinden birini vereceğiz." ifadelerini kullandı.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)